FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed10. pohod Ankaran - Triglav

Osebna znamka 10. pohoda Ankaran - TriglavČlani Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Istra in združenja SEVER se letos že desetič odpravljajo iz Ankarana na Triglav. Letošnji vzpon na Triglav je sicer 23. zaporedni in se ga udeležujejo člani Združenja borcev za vrednote NOB, veterani vojne za Slovenijo (ZVVS in SEVER) in Zveze slovenskih častnikov. Edino člani obeh organizacij iz Slovenske Istre pa opravijo celotni pohod od doma in ga zaključijo z vzponom na Triglav.

Letošnji spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu Slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v letu 1944 povzpele na vrh Triglava, 65. letnici 7. SNOUB Franceta Prešerna, 60. letnici Združenj borcev za vrednote NOB, 40. letnici ustanovitve Teritorialne obrambe, 15. letnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 500. letnici rojstva Primoža Trubarja. Pohod in zaključna prireditev predstavlja eno osrednjih domovinskih prireditev veteranskih združenj v Sloveniji.

Člani OZVVS v pohodu vsakokrat ponesejo s seboj na Triglav predmet, stvar ali pa žival, kar ponazarja njihovo pripadnost, zgodovinski dogodek ali način življenja pripadnikov vojske.

Ob letošnjem letu so si zaželeli znamko. To si bodo uresničili z izdelavo osebne znamke, ki sta jo oblikovala Maja in Miljenko Licul - Prešernov nagrajenec za leto 2008. Drugi del projekta je prenos pošte na poti iz Ankarana na Triglav. S to akcijo bodo obudili spomin na kurirje in partizansko pošto v 2. svetovni vojni, oziroma na poštno zgodovino vojaške pošte na ozemlju Slovenije.

Vojaška pošta je v preteklosti (in kdo ve če ne tudi v prihodnosti) imela velik pomen tako za prenos informacij med enotami, poveljstvom in enotam, pa tudi med vojaki in domačimi. Že sama informacija, da je vojak še živ in zdrav, je domačim veliko pomenila.

Pohodniki načrtujejo žigosanje pošte na naslednjih poštah:
1. Pošta 6280 ANKARAN - ANCARANO v soboto 5. 7. 2008.
2. Pošta 6281 ŠKOFIJE
3. Pošta 6240 KOZINA
4. Pošta 5253 ČEPOVAN v ponedeljek 7. junija
5. Pošta 5216 MOST NA SOČI enako.
6. Pošta 5220 TOLMIN enako.
7. Pošta 4284 TRIGLAV bo potrdi prejem poštne pošiljke

Podrobnejše informacije lahko dobite na našem , ali pa na Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo:.

Ilustracija na spominskem ovitku Priložnostni žig  10. pohoda Ankaran - Triglav Trasa poti na poti Ankaran-Triglav

Prvi vnos: 13. junija 2008Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org