FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


Viktor (Zupančič) Suppantschitsch

Viktor (Zupančič) SuppantschitschDanes bi njegov priimek zapisali Zupančič. Rojen 8. oktobra 1838 v Ljubljani je umrl 2. marca 1919 v Gradcu. Po končani gimnaziji je študiral pravo na univerzi na Dunaju. Po končanem študiju je najprej služboval v Gradcu, kjer se je tudi poročil. Služboval je še v Ljubljani, Postojni in Celovcu. Na njega sem naključno naletel med brskanjem po svetovnem spletu, ko sem iskal staro filatelistično literaturo s podatkom, da se je rodil v Ljubljani. Na rodoslovni strani Petra Hawline boste našli vse njegove slovenske korenine.

Vendar nas ne zanimajo njegova pravniška znanja, temveč njegov hobi - filatelija. Mogoče delam krivico kolegom, če zapišem dejstvo, da je možak med slovenskimi filatelisti nepoznan. Zato pa je v tujini — tudi sto let po njegovi smrti — mnogo bolj cenjen.

S filatelijo se je začel ukvarjati kmalu po poroki. S pisanjem filatelističnih publikacij pa leta 1877. Vendar ni samo pisal, ustvaril je obsežno knjižnico filatelistične literature. Recimo, da se je ukvarjal z intelektualno filatelijo. V svoji knjižnici je zbral 27.164 izvodov periodičnega tiska, 1180 priročnikov, 293 društvenih publikacij, 984 dražbenih katalogov in 103 članke iz nefilatelističnega tiska. Časovni obseg teh publikacij obsega obdobje med letom 1860 in 1900. To knjižnico je po njegovi smrti, leta 1922, odkupil Theodore E. Steinway (izvira iz družine proizvajalcev klavirjev) in ta zbirka danes tvori osnovo največje, kot radi trdijo Američani, filatelistične knjižnice na svetu v newyorškem Collectors Club-u.

Za to potezo je bil Steinway leto 1958 vključen v hišo slavnih Ameriške filatelistične družbe (APS).

Tudi Suppantschitsch ni ostal brez priznanja. Leta 1913 mu je Berlinski filatelistični klub podelil medaljo Carla Linderberga za največje dosežke na področju filatelije. Medalja velja za eno najbolj cenjenih med filatelisti. Pravijo ji celo Nobelova nagrada za filatelijo.

Suppantschitsch je poznan tudi kot avtor "Svetovnega albuma za znamke", ki ga je izdal skupaj z trgovcem in založnikom M. Schanenburgom na Dunaju. V primerjavi z ostalimi katalogi je imel največ prostora za znamke in je bil takrat zelo cenjen med filatelisti.

Ugotovimo lahko, da je ves napor bolj kot v nakupovanje znamk oziroma filatelističnega materiala usmeril v pridobivanje in posredovanje znanja. Na žalost teh prizadevanj med slovenskimi filatelisti ni opaziti. Marsikdo pridobljeno znanje ljubosumno čuva ali pa kot drugo skrajnost znanje dvomljive veljave prodaja za suho zlato.

Ta skromen prispevek sem pripravil z namenom, da domače in tuje filateliste opozorim, da je Viktor (Suppantschitsch) Zupančič Slovenec, ki je pač pisal v takrat najbolj razširjenemu jeziku v Evropi in se nam ga ni potrebno sramovati. Še najbolj zanimivo pa je, da sem ta prispevek pripravil s pomočjo materiala, ki sem ga našel na spletnem portalu FIP-ove komisije za literaturo. To seveda pomeni, da bi morali funkcionarji Filatelistične zveze Slovenije ne le v Sloveniji temveč tudi v svetovnem filatelističnem svetu na novo ovrednotiti Viktorja (Suppantschitsch) Zupančiča. Mi pa lahko začnemo tako, da v profil Theodorja Steinwaya na Facebook-u zapišemo to pripombo.

Za lažje vrednotenje prispevka Viktorja Zupančiča, ki ga je dal filateliji, ponujam povezavi na dve njegovi knjigi: Die Entstehung und Entwicklung der philatelistischen Literatur in der zweiten Hälfte des XIX. Jahrhunderts (1901) in Handbuch der deutschen philatelistischen Literatur (1916), pri tej knjigi je eden od avtorjev.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org