FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedSVETOVNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO GLUHIH V PORTOROŽU

Po drugem kolu vodi Poljak Žak

Portorož je spet prizorišče pomembnega šahovskega dogodka. Tokrat merijo moči gluhonemi šahisti desetih evropskih držav. Prvo svetovno prvenstvo je bilo pred štirimi leti v Zakopanih na Poljskem. Udeležili so se ga le štirje šahisti, zdaj jih je že deset. Naslov prvaka brani dr. Swadenski (ČSSR).

Otvoritvena slovesnost je bila v nedeljo popoldne v prostorih Prosvetnega doma V Portorožu. Med gosti smo opazili številne predstavnike političnega življenja in družbenega udejstovanja, med njuni podpredsednika OLO Koper inž. Petra Aljančiča in predsednika okrajnega sveta Svobod in prosvetnih društev I. Mavsarja.

Pogled v dvorano Ljudskega doma v Portorožu, kjer se je odvijalo mednarodno prvenstvo gluhih v šahu.Po začetnih besedah sekretarja organizacijskega odbora prireditve je pozdravil udeležence in goste predsednik mednarodnega odbora za šah gluhih Oskar Punschke iz Zahodne Nemčije. Naglasil je svoje zadovoljstvo, da je prireditev v Portorožu, ki že več let uživa v svetu sloves šahovskega mesta. Podčrtal je tudi pomen šaha za gluhe, saj je to eno izmed pomembnih sredstev za družabno udejstvovanje in medsebojno spoznavanje članov organizacije. Na otvoritveni slovesnosti sta govorila še predsednik Zveze gluhih Jugoslavije in predsednik Svetovne federacije gluhih Dragoljub Vukotič in predsednik piranske občino Davorin Ferligoj, ki je zaželel udeležencem kar najbolj prijetno bivanje v Portorožu.

Takoj nato so udeleženci izžrebali številke. V turnirsko tabelo so jih takole razvrstili: 1. Poetsch (Vzhodna Nemčija), 2. prof. Gudac (FLRJ), 3. Walter (Zahodna Nemčija), 4. dr. Swadensky (ČSSR), 5. Žak (Poljska), 6. Aubert (Francija), 7. Amores (Španija), 8. Lulčev (Bolgarija), 9. rezervirano za zastopnika Romunije, ki bo prispel naknadno, 10. Nielsen (Danska).

V prvem kolu je poskrbel za veliko presenečenje Španec Amores. ki je premagal favorita turnirja dr. Swadenskega. V drugih partijah je Poetsch premagal Nielsena, Žak Auberta, medtem ko se je partija Walter—Lulčev končala neodločeno. V drugem kolu je Žak premagal Amoresa in tako prevzel vodstvo z dvema točkama.

Svetovno prvenstvo gluhih bo trajalo do 17. septembra. Igrajo v prostorih Prosvetnega doma v Portorožu od 17. do 22. ure.

Ob koncu naj še omenimo zelo lepo potezo predsednika okrajnega ljudskega odbora v Kopru Albina Dujca, ki je povabil vse udeležence turnirja na krožno potovanje po Sloveniji ob zaključku turnirja. Priredil jim bo tudi kosilo.


Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 9. septembra 1960, IX/37, str. 9Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org