FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi  


Portorož, Piran, New York, Sydney, Asiago in olimpijske igre

Vem, da vas bega spisek teh krajev, saj je edino olimpijsko mesto Sydney in se sprašujete, kaj jih druži. Ker to prebirate na filatelističnem portalu, je to seveda filatelija. Druga povezovalna točka je Mateja Prunk. Je ne poznate? Mateja je Portorožanka in je leta 2000 obiskovala osnovno šolo Cirila Kosmača v Piranu.


Naj vam kar naštejem še druge povezovalne točke. V antični Grčiji je bog Ares med olimpijskimi igrami počival. Žvenketanje mečev in švistenje sulic je moralo utihniti. Prednost je dobil boj za lovorjeve vence zmagovalcev v športnih arenah. In če že vojne ne morejo ustaviti, vsaj simbolno lahko razvijejo zastavo miru. Poštna uprava Združenih narodov v New Yorku (UNPA) je izbrala Matejin motiv zemlje in sonca za zastavo miru (Flag of Peace), kjer je znamka izšla 15. septembra 2000. Predstavite znamke je bila septembra 2000 v Sydneyju, v času olimpijskih iger in te predstavitve se je udeležila tudi Mateja.

V sferah višje politike ostaja vprašanje pri izboru motiva, koliko pomeni dejstvo, da je takratni generalni sekretar OZN Kofi Annan Danila Türka 1. februarja 2000 imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve.

Vendar na izbor Mateje nikakor ne pade ta senca, saj je piko na i naši zgodbi postavil Asiago, kjer so nagradili oblikovalko na prireditvi Premio Internazionale Asiago d'Arte Filatelica. Sami temu pravijo Oscar Mondiale della Filatelia. Za najboljšo znamko so jo izbrali v kategoriji turizem?? Če smo malce zlobni, so se spomnili "turiste", ki se prilepijo športnim odpravam na olimpijadah.

Za poglobitev vedenja vam ponujamo prispevek, objavljen v časopisu avstralskih Slovencev Glas Slovenije. Izvod boste našli na portalu dlib.si. Zastava je zastava, zato ne preseneča objava na portalih ljubiteljev zastav webspace.ship.edu in flagspot.net. Na spletni strani Poštne uprave Združenih narodov te znamke ne boste našli, je nimajo več na zalogi in zakaj bi potem objavili? Ne obupajte, informacije boste našli na spletnih straneh projekta CyberSchoolBus. In ker se je to povezano z olimpijskimi igrami, je to informacijo objavil na svojem portalu tudi Urad vlade za informiranje.

Seveda za velike časopisne hiše to ni velika novica, kot je to za naš Portorožan, zato smo pripravili datoteke, da boste vedeli, kaj smo takrat pisali. Portorožan št. 4, letnik X. - april 2000, stran 13, Portorožan št. 9, letnik X. - september 2000, naslovnica in Portorožan št. 10, letnik XI. - oktober 2001, stran 22. In ne nazadnje tudi članek, ki povezuje Portorož z Asiagom v italijanski filatelistični reviji Cronacha Filatelica, je na razpolago. Odziv na to podelitev zasledimo tudi na spletni strani Britanskih deviških otokov.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org