FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedPoljaki so kupili zbirko iz obdobja 2. svetovne vojne

Muzej upora v Varšavi je kupil redko zbirko razglednic, znamk in pisem iz obdobja 2. svetovne vojne. Zbirka ima 123 razstavnih predmetov, ki so nastali v obdobju Varšavskega upora, ki se je začel 1. avgusta in trajal do 2. oktobra, ko so ga Nemci krvavo zadušili. V času upora se je ruska Rdeča armada približala na nekaj 100 metrov varšavskemu predmestju okoli Visle z imenom Praga. Skupaj s škodo, ki je nastala leta 1939 in leta 1943 med vstajo Varšavskega geta, je bilo uničeno 90 % mesta. Rusi so vstopili v mesto šele januarja 1945.

In vendar se je v tako kratkem obdobju pisala tudi poštna zgodovina. Najstniki, člani skavtske organizacije so organizirali poštno službo, s katero so pomagali vzdrževati stike med družinami, ki so bile odrezane ena od druge zaradi uličnih bojev. Zbirka vključuje odtise znamk in žigov, narejenih iz krompirja.

Zbirko je prodala nemška dražbena hiša ULRICH FELZMANN. Izklicna cena zbirke je bila 190.000 €, prodali pa so jo za 280.000 tako vsaj pravi Jan Oldakowski, direktor muzeja.

Zbirko si lahko ogledate na spletnem naslovu: EXPONET. Se splača.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org