FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedNova znamka s koprskim motivom

Ne pri nas, temveč v Italiji.
Po spletu že nekaj časa krožijo informacije, da bo izšla znamka z motivom koprske gimnazije. Ker ni izšla 9. februarja kot je prvotno načrtovala italijanska pošta, se že pojavljajo članki s polemičnimi naslovi kot so "Po Reki, Koper? Je že polemika zaradi preložitve izdaje" ali pa "Bivša gimnazija dviguje prah". Znamke se je že prijel vzdevek Reka 2.(Fiume2)

Carli / CombiNa spletnem portalu italijanske pošte se je pojavil nov termin - junij-julij, točen datum pa bo naknadno določen. Ali dela tiha diplomacija in je zaradi našega predsedovanja EU izid znamke premaknjen na čas po predsedovanju še nekaj časa ne bomo zvedeli, čeprav tako namigujejo v begunskih organizacijah v Italiji. Pa ne samo tam. Opozicijski poslanec Carlo Giovanardi je za tržaški dnevnik izjavil, da odgovornost za premik datuma izida nosi italijansko zunanje ministrstvo, "da ne bi povzročali problemov s Slovenijo".

Razočaranje in razburjenje v begunskih organizacijah tiči v razlogu, da izid znamke ne sovpada s praznikom Dneva spomina na eksodus in fojbe. Dodatno razburjenje povzroča dejstvo, da so dodali besedilo "oggi R.Carli" in je sedaj polno besedilo na znamki: "Già Liceo Combi oggi R.Carli - Capodistria" - "Nekoč licej Combi sedaj R. Carli - Koper". Dodatno besedilo naj bi bilo posvečeno slovenski šoli z argumentom "zakaj bi italijanske pošte morale posvetiti znamko slovenski šoli".

Gimnazija se sicer ponaša z lepo zgodovino. Ustanovljena je bila leta 1612 z imenom Collegio dei nobili in je bila prva laična šola v Kopru. V Francoskem obdobju je bila povzdignjena v licej in učiteljski zbor v profesorje. Leta 1814, ko so se vrnili Avstrijci v naše kraje, je postal: Ginnasio giustinopolitano vse do leta 1918, ko so ga ob okupaciji Italijani preimenovali v Licej Carlo Combi. To ime je obdržal vse do osamosvojitve Slovenije, ko so mu dali ime po enem od pomembnejših mož v koprski zgodovini - enciklopedistu Gian Rinaldu Carliju.

Za dijake bivšega liceja Combi se je zgodovina liceja končala 5. februarja 1950, ko so "titini" vandalsko uničili zgodovinske spomenike v atriju liceja, ko so odpeljali v železarno podmornični stolp - spomenik Nazariu Sauru in ko so odstranili učiteljski zbor.

In še naš komentar
Znamka, prvotno mišljena samo kot potrdilo o plačani poštnini, je v 150 letih v določenih trenutkih dobila tudi funkcijo političnega marketinga v dobrem in slabem smislu.

Ne vidim nič spornega v tem, da z znamko svetu in domači javnosti sporočiš dejstva, kakršna so, čeprav bo v določenih krogih pri nas slej ali prej nastalo razburjenje. Sicer pa smo tudi mi izdali znamko s čupo, ki so jo uporabljali slovenski ribiči v Sesljanu, ali pa kovanec s knežjim kamnom iz Krnskega gradu na Koroškem, torej nas ne bi smel motiti izid te znamke, kot je motil Hrvate izid "reške" znamke.

O življenju in delu Carla Combija lahko berete v prispevku P. Strčića v ANALESU 1/91.


Za vse ki jim dvojezičnost ni tuja ponujam razmišljanje Kristjana Kneza objavljeno v reškem La voce del Popolo.

Priložnostni žigi v uporabi 9. in 10. februarja 2008 na italijanskih poštah.


Belluno Fertilia Busto Arsizio


Prav zadnja novica: Znamka naj bi izšla 8. marca 2008.Odzivi na naš prispevek
Primorske novice 2008/41, str3, sreda, 20. februar 2008 — Tino Mamić - Sporna znamka
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org