FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedSo znamke dobra investicija?

Zbiralci znamk so prepričani, da so znamke dobra investicija, dokler jih ne skušajo prodati. Takrat se vsaj v Sloveniji znajdejo na slabo razvitem tržišču, kjer se znamke slabo in pod ceno prodajajo. Vendar se sedaj ne bomo ukvarjali z zbirateljstvom znamk. Teh nekaj dni do praznikov obstaja način, na katerega lahko z znamkami zaslužite več kot z vlaganjem na borzo. Pri tem pa vas ne bo strah, da bi borzni indeks padel in ni vam treba skrbeti, ali ste dovolj dobro razpršili investicijo.

Nekaj previdnosti je le potrebne. Niso vse znamke primerne. Kupiti morate samo znamke s črkovno oznako A in B. Ti znamki danes staneta 0,20 oziroma 0,24 €. Po novem bosta stali 0,23 oziroma 0,27 €. Zaslužek pri prvi znaša 15%, pri drugi pa 12,5%. Takega zaslužka na borzi ne boste dosegli.

Torej Pošta Slovenije z dvigom poštnine izgublja? Ne, ker slovenski novinarji bolj slabo obvladajo posel in še nikjer niste prebrali, poslušali ali gledali te informacije in bo zelo malo ljudi ali podjetij investiralo v znamke. Tudi čas med objavo novice in uveljavitvijo dviga poštnine je zelo kratek.

Ameriška pošta je informacijo o dvigu osnovne poštnine z 41 na 42? objavila sredi februarja, medtem ko bo podražitev začela veljati šele 12. maja. Ob objavi novice o podražitvi so pripravili tudi 5 bilijonov "večnih" znamk. Je ameriška pošta naredila napako z zgodnjo objavo novice? Ne, ker je vnaprej dobila plačane storitve, ki jih bo šele morala opraviti. Pri tem pa si je izboljšala likvidnostno poslovanje. Verjetno pa tudi delež tiskanih znamk ni tako visok, kajti ameriška pošta je začela letos umikati iz svojih poslovalnic avtomate za prodajo znamk. Pa ne z razlogom upadanja poštnega prometa zaradi konkurence interneta. Pri Američanih je že dobro vpeljan sistem, pri katerem poravnate poštnino preko interneta in potem s posebnim programom tiskate znamke na pisemske ovojnice ali etikete. Sicer pa je to nova zgodba.

In še zadnje opozorilo. Če znamke ne boste uporabili za frankiranje pisem, kar je tudi njihov osnovni namen in jih boste vložili v album bo ves dobiček šel pošti.

Vsem, ki berete ta članek po uveljavljeni podržitvi nasvet za pridnje: spomnite se tega članka ob prihodnji podražitvi
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org