FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedTretji mož

Tretji mož – The Third Man – Der dritte mannNekateri so obsedeni z obletnicami, drugi jih ne marajo. In vendar, če je izbrana tema zanimiva in znamka skrbno oblikovana, je zmrdovanje odveč.

Avstrijska pošta je lani obeležila 60 let od kar so posneli film Tretji mož – The Third Man – Der dritte mann. Scenarij za film je po svoji noveli napisal Graham Greene, eden največjih novelistov 20. stoletja. Film so v režiji Carola Reeda posneli leta 1949 v Veliki Britaniji. Zgodba nas popelje na Dunaj v čas po 2. svetovni vojni, ko so ga zavezniki razdelili na pet con: ameriško, angleško, francosko, sovjetsko in mednarodno, ki je bila v skupnem upravljanju.

Tudi igralska zasedba je impozantna, saj še v nobenem predhodnem filmu ni bilo tako kvalitetne zasedbe: Joseph Cotten, Alida Valli, Trevor Howard, Orson Welles, Bernard Lee, Ernst Deutsch, Paul Horbiger, Erich Ponto and Wilfred Hyde White. V filmu sta skupaj ponovno zaigrala Cotton in Welles, junaka filma "Državljan Kane". Nepozabna je tudi naslovna glasbena tema avtorja Antona Karasa. Še vedno je prav prijetno poslušati ta evergreen na youtube. Dovolj je, da v iskalnik vnesete angleški ali nemški naslov filma.

Zakaj je izid te znamke zanimiv za nas? Zaradi ženske, ki je s svojo igro pomembno prispevala, da se film Tretji mož uvršča na visoko 61. mesto najboljših filmov vseh časov. Alida Valli, njeno pravo ime je baronica Alida Maria Laura Altenburg von Marckenstein-Freuenberg, je Istranka s slovenskimi koreninami. Rodila se je 31. maja 1921 v Pulju. Njeno etnično poreklo je mešano, kar je značilno za mnoge Istrane. Njeni mami, rojeni v Pulju je bilo ime Silvia Obrekar della Martina in je bila hčerka Ljubljančana Feliksa Obrekarja in Italijanke iz Pulja Virginie della Martina.

Še ena zanimivost povezana z Alido Valli. V filmu "Stasera niente di nuovo" je zapela pesem "Ma l'amore no", ki je postal lajt motiv italijanskih vojakov. Podobno kot je bila pesem Lili Marleen lajt motiv nemških vojakov, čeprav jo je igralka Marlene Dietrich posnela šele po vojni.

Spoštovani kolegi, če ustvarjate filatelistični eksponat na temo Slovenika ali pa še ožjo na temo Istra, v vaši zbirki ne sme manjkati ta znamka.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org