FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimiZnamka 21. stoletja

Če se je Lovrenc Košir nekoč potegoval za primat pri uvedbi prve poštne znamke na svetu, ga danes ni junaka na sončni strani Alp, ki bi si upal zanikati novico: Britanska Kraljeva pošta je uvedla prvo inteligentno znamko na svetu.

Royal Mail je na svoji spletni strani 3. septembra 2010 objavila novico o izidu nove poštne znamke. Bolj kot filatelistični svet je novica razburkala računalniški svet, saj je na filatelističnih spletnih straneh še nisem zaznal. Računalniške novičarske spletne strani pa ena za drugo to že objavljajo.

Že dolgo sem mnenja, da naj pošta in filatelistična društva ne bi tekmovala z internetom oziroma računalnikom. Britanci so to prav lepo pokazali kako to narediti.

Roko na srce naša pošta ne tiska nič manj pametnih znamk kot Britanci. Zanka je v aplikaciji JUNAIO, ki sicer dela samo na platformi iPhone ali Googlovem Androidu. Seveda mora imeti telefon vgrajeno kamero. Program Junaio analizira sliko in jo poveže s podatki v bazi, katere potem pošlje lastniku telefona. Tako uporabnik dobi dodatne informacije, ki jih sicer na znamki ne bi našel.

Težko rečem, da je ta znamka nova tržna niša, ki bo mogoče pomagala ohraniti naš hobi. Sam sicer vidim uporabnost te aplikacije v možnosti ustvarjanja lastne baze podatkov, kar pomeni, da bi lahko nosili lasten katalog znamk v žepu.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org