FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimiPrix Olympia Beijing 2008

Albertville

Z malce domišljije - ali pa ne - na albertvillskih znamkah lahko v rastru vidite obraz Francija Petka in Matejo Svet, v tistem času zelo popularna športnika v zimskih športih.
Barcelona

Tudi barcelonske olimpijske znamke so zanimive. Na prvi sta portreta Leona Štuklja v mladih letih in sodoben in to navkljub nenapisanemu pravilu, da živečih oseb na slovenskih znamkah naša poštna uprava ne bo upodabljala. Na drugi pa je upodobljen Lizipov Apoksiomen v slovenskih nacionalnih barvah. Samo sedem let kasneje je Belgijec pri Malem Lošinju našel kip Apoksiomna, ki prihaja iz delavnice Lizipa.

Pisemska ovojnica v nabiralniku, ki sem jo prejel od Mednarodnega olimpijskega komiteja me ni presenetila, saj sem jih prejel že nekaj. Nasprotno, spodbudilo me je, da se posvetimo znamkam na temo olimpijskih iger.

Prve olimpijske igre moderne so bile v Grčiji 1896, zato ne čudi, da je Grčija prva izdala znamke posvečene olimpijskim igram. V tistih časih so bile na znamkah v glavnem kronane glave in morda zaradi tega olimpijske igre v Parizu (1900) in St. Louisu (1904) nimata znamke. Ob deseti obletnici iger (1906) so Grki v Atenah znova pripravili igre, izdali ponatis znamk in pripravili priložnostne žige na treh olimpijskih poštnih uradih.

Sedme igre leta 1924 v Franciji so prve igre, ki so dobile znamke po končanih igrah. Urugvaj je proslavil svojo zmago na igrah s tremi znamkami. Seveda se je število znamk in držav nenehno večalo.

Olimpijske igre v Albertvillu (zimske) in Barceloni (letne) leta 1992 so prve, na katerih se je pojavila slovenska zastava, in seveda smo dobili prve slovenske znamke. Oba dogodka je obeležilo 137 poštnih uprav s kar 1230 znamkami.

Mislim, da samo še angleška kraljica Elizabeta II. lahko tekmuje po številu znamk. Prav zaradi velikega števila znamk, ki so se nabrale v več kot stotih letih, je zbiranje znamk na to tematiko izredno priljubljeno med filatelisti.

Tega se zaveda tudi Mednarodni olimpijski komite in ker je med člani veliko filatelistov so si omislili Komisijo za olimpijsko filatelijo, numizmatiko in spominke. Med naloge te komisije spada tudi izbor najlepše znamke za vsakokratne olimpijske igre. Prav sedaj poteka izbor za Beijing 2008.

V izbor in odločitev so poslali osem znamk:


Kanada, športnik z nacionalno zastavo
Portugalska, start sprinterjev
Portugalska, start sprinterjev
Italija, prenos olimpijskega ognja
Bermuda, jadranje
Bermuda, sprinter
ZDA, telovadka
Izrael, jadranje
Slovenske olimpijske znamke, borilni šport in jadranjeLoading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org