FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


POSTAL EUROMED

Logotip Postal EuromedSte v Sloveniji že slišali za organizacijo Postal Euromed? Ali veste, da je tudi Pošta Slovenije ena od 13 poštnih uprav, ki sestavljajo to regionalno poštno organizacijo?

Ne, nič novega. Sedež Pošte Slovenije je daleč od morske obale in jih ni prav nič strah, da bi jih odnesel kakšen cunami. Res imamo Istrani malo obale, vendar vsaj ta košček bi morali Slovenci bolj spoštovati. In to tudi tako, da javnosti sporočijo pomembno novico o novi regionalni povezavi poštnih uprav na obalah Mediterana.

V sredo, 16. marca 2011, je v Rimu 13 poštnih uprav držav ob Mediteranu ustanovilo skupnost Postal Euromed. To so članice Evropske skupnosti Italija, Francija, Grčija, Malta, Ciper in Slovenija, od evropskih še Monako, ter Turčija, Sirija, Libanon, Egipt, Palestinski narodni svet z afriško-azijske obale Mediterana in Jordanija, katere ne obliva Sredozemsko morje. Glede na to sestavo pogrešam npr. Gibraltar, Španijo, Maroko, Alžirijo, Tunizijo, Libijo, Albanijo in seveda Hrvaško ter Črno goro. Ne, Izraela nisem pozabil, očitno se v tej družbi ne bi počutil zaželenega. Podpis dogovora je bil na sedežu Italijanske poštne uprave, katera pa niti z besedico ni omenila tega dogodka. Prav tako tega dogodka ne omenja Pošta Slovenije. Sta pa bolj zgovorni italijanska tiskovna agencija ANSA in svetovna poštna zveza UPU.

Skupnost je bila ustanovljena z namenom povezovanja tehnološkega znanja za izboljšanje učinkovitosti poštnih storitev, oblikovanja skupne platforme za e-trgovino in tesno sodelovanje v ponudbi finančnih in komunikacijskih storitev.

Egiptovska znamka Postal EuroMed, 2007Kako se bo to poznalo na področju filatelije, bomo še videli. Je pa ta informacija pomembna za poštno zgodovino. Ups, prehitro sem zapisal. Egipčani so že izdali znamko in to leta 2007, ko je bil kongres pri njih.

Novico sem povzel po italijanski tiskovni agenciji ANSA in na spletnem portalu UPU.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2011 hippokampos.org