FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Češpovi dnevi v Slivju


Sedaj že tradicionalne Češpove dneve, ki se odvijajo vsako prvo ali drugo nedeljo v septembru, organizira Turistično društvo Slivje. Prireditev, ki se tri dni odvija od jutra do večera, domačini popestrijo z gledališkimi igrami v šotoru in v jami Dimnice. Goste pa postrežejo s "češpovimi njoki". Na Češpovih dnevih se poleg prikaza žganjekuhe odvija še ocenjevanje žganja tudi iz sosednjih vasi. Slivarci kuhamo žganje v kotlih (20 -30 l), ki so značilni samo za Brkine. Tudi to smo Slivarci znali vključiti v turistično ponudbo. Lesene modele t.i. brkinskega kotla prodajamo na Češpovih dnevih. Domačini si tudi zelo prizadevamo ohraniti tradicijo oglarjenja in jo ponovno oživiti na prireditvi t.i. Češpovem vikendu.

Slivarci smo lep primer pripravljenosti posameznikov za sodelovanje pri razvoju Brkinov. Kot smo dokazali, lahko Brkini zaživijo s prodajo in promocijo brkinskih posebnosti: brkinskim sadjem (svežim in suhim), slivovko, slivovimi njoki in drugimi domačimi dobrotami (npr. žvižgovcem) in tudi vaškimi običaji, staro obrtjo, arhitekturnimi posebnostmi itd.

Motiv na ovitku: sliva Prunus domestica v cvet in plod, v žigu: izdelava njokov.

SSKJ – slívje –a s (i?) redko slivovo drevje: za hlevom rastoče slivjeLoading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org