FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


100 letnica rojstva PINA MLAKARJA
in 70 let splovitve GALEBA

Priložnostni žig Pina in Pie MlakarPino Mlakar se je rodil 2. marca 1907 († 30. september 2006). Študiral je pri slovitem Rudolfu Labanu v Hamburgu ter tam spoznal plesalko Pio (Marie Louise Beatrice) Scholz (1910-2000), s katero je potem več kot sedemdeset let delil življenjsko in umetniško pot. Kot neločljiv plesno-koreografski tandem sta osvajala občinstvo po vsej Evropi. Mlakarja sta bila po obravnavi časa, prostora in giba izrazita predstavnika modernega evropskega plesa.

Ob zaključku gimnazije v Mariboru je režiral in izvedel svoj prvi ples pred javnostjo, ki se je imenoval Na jadrnici beli v daljo. Ko je spoznal Pio mu je bila všeč in jo je povabil na jadranje. Moral sem ji pokazati Kras pa morje . V Trogirju so mu leta 1936 naredili leseno jadrnico, "ki je bila draga, kot bi eno hišo zidal, ampak jadranje je tudi en del te moje želje po svobodi. Pa tudi Pia je imela jadrnico zelo rada …"

Športna Jadrnica Galeb je sicer kuter, ki ga ladjedelci poznajo pod oznako M6, jadralci pa kot one-design , in je edina preživela jadrnica te vrste na Jadranskem morju. Sodelovala pa je na prenekateri regati. Maja 1994 sta jo podarila Pomorskemu muzeju Sergej Mašera iz Pirana, ki z lastnimi sredstvi, ob pomoči tudi tujih sponzorjev, obnavlja to materialno pričo pomorske preteklosti in slovenske kulturne zgodovine.

Št spominskega ovitka 36/07. Spredaj in zadaj.


Prvi vnos: 1. 2. 2008, zadnji popravek 02. 21. 2010

Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org