FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


Prva filmska predstava na Irskem

priložnostni žig kino Volta v DublinuPiran in Dublin na Irskem sta bolj povezana kot si mislimo. Pred stotimi leti so: Pirančan Frančišek (Francesco) Novak, Tržačani Janez Rebec (Giovanni Rebez), Jožef Kariž (Giuseppe Caris), Katarina Mahnič (Caterina Machnich) in Irec James Joyce, učitelj angleščine na jezikovni šoli Berlitz v Trstu, ustanovili družbo, ki naj bi odprla kinodvorane na Irskem in drugod po Evropi.

James Joyce je pri tem projektu dokazal, da je bil kljub kronični revščini impresiven poslovnež in ne samo pisatelj. Projekt naj bi mu prinašal deset odstotkov od prodaje vstopnic, za kar pa ni investiral nič, na razpolago je dal samo svoje znanje in poznavanje stvari na Irskem. Joyce se je kmalu po popisu pogodbe odpravil iz Trsta v Dublin, za primerno ceno je našel prostore na Mary Street 44 in poskrbel za oglaševanje v časopisih.

Otvoritev kinematografa je bila 20. decembra 1909.

Evropa takrat ni poznala skupnega gospodarskega trga, pa vendar to ni zaustavilo skupine ambicioznih ljudi na začetku dvajsetega stoletja: odpirali so kinematografe ne samo v svojem mestu, ampak tudi v Bukarešti in Dublinu.

Dokaz več, da je bil Piran takrat vitalno mesto s prebivalci, ki so imeli vizijo.

rasterski odtis žiga kino VoltaVendar niso bili inovativni Pirančani samo pred sto leti. Predstavljeni priložnostni žig je prvi rasterski žig v Sloveniji. Mogoče tudi v svetu in če nas je kdo prehitel, bomo veseli vašega opozorila. Do tega trenutka je bila največja mora makrofilistov (zbiralcev odtisov žiga) večje črne ploskve. Večje površine v eni barvi je z navadnim žigom zelo težko odtisniti. Ta problem rešuje raster, ki sicer ni nova tehnologija, saj ga tiskarji že dolgo uporabljajo pri tisku črno-belih fotografij v časopisih. Tu si lahko ogledate razliko med grafično predlogo in odtisom.

Poleg priložnostnega žiga smo pripravili tudi dotisk dopisnice z motivom pročelja prve kinodvorane na Irskem. Motiv je objavljen z dovoljenjem Irskega filmskega arhiva pri Irskem filmskem inštitutu. Courtesy of Irish Film Archive of the Irish Film Institute. Soglasje za dotisk je Pošta Slovenije izdala 2010 pod številko.

Št društvene izdaje 66/09. Spredaj.Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org