FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


SLOVENSKO MORJE — Sabella spallanzanii (Viviani, 1805)

Matematika ni samo seštevanje: ena in ena je dve. So tudi kompleksne funkcije in teh funkcij ne ustvarjamo samo na papirju na primer s pomočjo spirografa. Te lahko ustvari tudi narava. Pri tem pa se poigra in iz črva ustvari spiralasto telo, ga pri tem še lepo obarva, kot bi hotela nadoknaditi pomanjkanje pisanega cvetja pod gladino morja. Spirograf("črv" cevkar), brez dvoma najbolj iskana in ena najlepših morskih živali v akvariju.

spirograf - Spalanzanijev cevkar, perjaničar, Sabella spallanzanii (Viviani, 1805)Pred nami je že šesta izdaja na temo "SLOVENSKO MORJE". Tokrat prvič predstavljamo žival, ki ni riba. Ob izidu osebne znamke s kavalom smo obljubili izmenično pojavljanje rib in drugih prebivalcev morja. S tem skušamo pokazati pestrost podvodnega življenja.

Na vrsti je: spirograf - Spalanzanijev cevkar, perjaničar - latinsko: Sabella spallanzanii (Viviani, 1805)

Je največji med našimi črvi cevkarji. Bolj poznan je pod sinonimom Spirographis spallanzanii (Viviani, 1805). Uvrščamo ga med sedentarne črve mnogoščetince.

Cevke, v katerih domuje, gradi na kamnitem sublitoralu. Tulci so kožnati in v njih skriva členasto telo. Iz cevke gledajo le spiralne živobarvne peresaste škrge, ki jih ob najmanjšem vznemirjenju bliskovito povleče v tulce, lahko pa jih tudi odvrže. Cevka je mehka, brez operculuma in lahko dolga tudi preko 300 mm. Stožčaste škrge služijo tudi kot lovilna naprava. Gosto so posejane s ščetinami, te pa z migetalkami usmerjajo planktonsko hrano proti ustom.

osebna znamka spirograf - Spalanzanijev cevkar, perjaničar, Sabella spallanzani (Viviani, 1805)Spirigraf je dobil ime po Lazaru Spallanzaniju, italijanskemu biologu (1729-1799). Ena od raziskav, s katerimi se je ukvarjal, je mikroskopsko življenje. Kot zanimivost povejmo, da se je v letih 1782-1783 v času poletnih počitnic zadrževal v Istri oziroma Dalmaciji. Nikjer nismo zasledili podatka, da je prav takrat v našem morju opazil črve cevkarje, ki jim je dal svoje ime.

Poleg priložnostnega žiga in osebne znamke, je Akvarij Piran pripravil še razglednico, tako da smo lahko pripravili maksimum karto. Ilustracijo in oblikovanje znamke, razglednice in priložnostnega poštnega žiga je delo Matjaža Učakarja.

Naj vas spomnimo na prvi priložnostni žig z morskim konjičkom v sklopu izdaj "SLOVENSKO MORJE". Takrat smo predvsem skušali povezati naš hobi z morjem in razložiti, zakaj smo naš spletni portal poimenovali z grško obliko imena morski konjiček - hippokampos. Prvo novico najdete na portalu slovensko-morje.net.

Nadaljevali smo s priporočilom mestnemu patronu sv. Juriju, da bi pričeli z obnovo akvarija (predstavitev žiga in spominskega ovitka), vmes pripravili izdajo s kovačem, ribo, ki je dobila ime po grškem bogu Zeusu. Po končani prenovi akvarija pa smo pripravili izdajo ob otvoritvi novega akvarija in predstavili njegov logo - morskega konjička.

Peta izdaja v sklopu "SLOVENSKO MORJE" ponovno predstavlja prelomnico. Poleg priložnostnega žiga smo pripravili še osebno znamko. Izbor je padel na ribo kaval. In ne samo to. Akvarij Piran je dobil redni poštni žig, s katerim se žigosa vsa pošta, poslana iz akvarija. Kot je bila nekoč v časih Lovrenca Koširja (nesojeni izumitelj poštne znamke) poštna administracija zbirokratizirana, tudi tokrat ni imela posluha, da bi v prostorih akvarija deloval poštni urad z omejenimi pooblastili. Seveda smo zadovoljni tudi samo s poštnim nabiralnikom in z ilustriranim dnevnim žigom, s katerim na pošti Piran žigosajo pošto oddano v ta nabiralnik.


PISALI SO:

Na spletni strani SLOTRAVELER boste našli povezavi na dva videa.

Najdete nas še na spletnih straneh Primorskih novic in portala podpalmo.si. Povezavo do članka smo vključili tudi v Facebook.

TuLoading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org