FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR

Spominski ovitek s podpisi udeležencev turnirja v PortorožuOd 4. avgusta do 19. septembra 1958 je Portorož gostil četrti medconski šahovski turnir. Na medconski turnir v Portorožu se je uvrstilo 21 takrat najmočnejših šahistov sveta in je veljal za močnejšega od treh predhodnih. Pa tudi za močnejšega od blejskega iz leta 1931, ki je do takrat veljal za najmočnejši turnir na tleh nekdanje Jugoslavije.

Časovni okvir. Oktobra 1954 je Portorož skupaj z ostalim delom cone B Svobodnega tržaškega ozemlja postal del Slovenije oziroma Jugoslavije. Leta 1956 smo z Rusi podpisali Beograjsko deklaracijo s katero je bil urejen informbirojevski spor. Hladna vojna pa se je vlekla do konca 80 let.

Portorož je bil takrat nedvomno središče sveta. Poleg medconskega turnirja je gostil še šahovski festival, medtem ko je Piran gostil 1. svetovni kongres šahovskih problemistov.

Če danes velja, da so športniki najboljši promotorji Slovenije, je to veljalo tudi takrat. In šah je tudi šport. Šah je bil takoj po drugi svetovni vojni v Sloveniji oziroma Jugoslaviji zelo popularen tako med občani kot tudi med partijskim in državnim vodstvom in tak turnir je bil še kako pomemben za promocijo.

Za podoživetje tistega časa smo pretvorili v digitalni zapis članke Juleta Lenasija objavljene v Slovenskem Jadranu v času turnirja.


medconski šahovski turnir v PortorožuKongres šahovskih problemistov v PiranuŠahovski festival v Portorožu


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org