FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


Gobe rastejo v Istri

Gobarska sezona traja med poletjem in jesenjo. Tudi mokrota je potrebna, da gobe rastejo. Za gobarjenja so zlasti navdušeni sosedje Italijani, ki v času gobarske sezone pridno obiskujejo naše gozdove.

Tematsko zbiranje znamk in žigov na temo gob je dokaj razširjeno. Seveda pa znamke in druge filatelistične izdelke skrbno čuvamo na suhem. In letni čas "nabiranja" ni tako pomemben, tudi februarja in marca se kaj najde, zlasti ko naše kraje obiščejo sosedje Italijani.

Leta 1984 še nismo poznali interneta, tudi objavljanje v tiskanih medijih ni bilo zanimivo za urednike. Prav lahko bi se zgodilo, da bi vsa stvar šla mimo neopazno, če ne bi italijanska Cronaca Filatelica v 85 številki (april 1984) objavila vest o štirih priložnostnih žigih v Slovenski Istri. Za urednika italijanske revije je bila vest zanimiva zaradi dveh italijanskih tematskih zbiralcev. Felice Modolo in Francesco Beltrame sta s pomočjo Bogomirja Lilije iz Filatelističnega kluba Koper pripravila razstavno turnejo filatelistične zbirke gob, kot tudi obsežno študijsko gradivo raziskovalcev A. Fleminga, G. Bresadola, P.A. Michelija in C. Darwina.

Razstavna turneja je gostovala v Portorožu 25. februarja 1984 v hotelu Palace, nadaljevala 10. marca v poslovalnici Ljubljanske banke v Piranu, se preselila v Koper 19. marca (Splošna banka) in zaključila v razstavni galeriji v Izoli 30. marca. Na dan otvoritve razstave so bili na poštah v uporabi priložnostni žigi.

Edino kar pogrešam, je preprosta informacija, katere gobe so bile upodobljene v žigu oziroma na spominski kartici. Torej lahko samo domnevam, da je med njimi upodobljena žrdana (Amanita caesarea) in da niso uporabili tartufa - gobe, po kateri Istra najbolj slovi.


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org