FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


Slovensko morje I.

Na 46 km obale, ki jo ima Slovenija, so tri mesta: Koper, Izola in Piran ter naselja Lucija, Portorož in Strunjan. No, v Slovenski Istri, kot se temu delu Slovenije reče, sta tudi dve filatelistični društvi - FK Koper in naše Filatelistično numizmatično društvo Piran, Portorož. Zadali smo si sveto dolžnost, da kontinuirano pripravljamo filatelistične izdaje na temo morje.

To je prva izdaja po obnovitvi delovanja, posvečena podvodnemu življenju slovenskega morja. Odločitev za upodobitev morskega konjička je bila preprosta. Ob ustanovitvi društva je naš takratni tajnik Božidar Cividini veselo oznanil kolegom novico o ustanovitvi in pri tem upodobil morskega konjička z znamko Pirana. Znamka Pirana je sicer takrat bila uporabljena za ilustracijo ovitka.

Morski konjiček ali Hippocampus hippocampus (ime je tavtonim) je dobil ime iz grščine. Hippokampos je bila pri starih Grkih bajeslovna morska žival, spredaj konj, zadaj delfin ali riba. Njen motiv je pogost na sarkofagih. Morskih konjičkov je veliko vrst, vendar sta v Jadranskem morju samo dve vrsti, H. hippocampus in H. guttulatus. Oba morska konjička je naša država zaščitila leta 1993.

Pa ste vedeli, da se del naših možganov imenuje hipocampus in je nekakšen "centralni procesor" v možganih, zelo pomemben pri učenju, ki združuje vtise iz okolja, spomin in motivacijske stimulacije, ki vplivajo na obnašanje ali na spomin. Nepravilno delovanje tega dela možganov naj bi povzročalo težave s spominom, ki jih imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo.

Morski konjiček je edino bitje, kjer samec sam opravlja nalogo starša! Po drstenju odloži samica ikre samcu v posebno valilno vrečo. Ponosni očka skrbi za zarod, dokler številno potomstvo ne zapusti vreče. Pri rojstvu mladičem pomaga s krčenjem trebušnih mišic. Mladi konjički, miniaturne kopije svojih staršev, prihajajo na dan v zaporednih izbruhih, po nekaj osebkov naenkrat.

Za ta dogodek smo pripravili priložnostni žig in dotisk dopisnice.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org