FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


Slovensko morje

Zeus FaberNekoč so konjem vpreženim v Zeusov božji voz odpadle podkve, ko so se zapletli v strelo, ki jo je vrgel njihov gospodar, ker ga nihče na Olimpu ni več poslušal. V divjem diru so se spustili z neba in se ustavili šele na morski obali. Že malo umirjen Zeus je začel božati konje in klicati Hefajsta naj mu podkuje konje. Hefajst mu je odvrnil: "nisi mi pomagal, ko je Ares zapeljal mojo ženo Afrodito, sedaj pa sam podkuj". Zeus je spoznal, da je resnično zanemaril svojo okolico in začel jadikovati na obali. "Kako naj pridem na Olimp in popravim krivice, ko pa me konji ne morejo več popeljati nazaj?" Tedaj je iz morskih globin priplavala riba in rekla Zeusu: "pojej me in z mojimi kostmi podkuj konje". Ko se je mastil z ribo, bi skoraj pozabil podkovati konje, tako ga je prevzel njen okus. Iz ribjih kosti je dobil kladivo, nakovalo in podkve, ostre bodice pa je uporabil namesto žebljev. Ko se je vrnil na Olimp, je oznanil, da se riba sedaj imenuje po njemu Zeus Halkeus in da je pod njegovo osebno zaščito. Res so jo ljudje začeli klicati kovač Zeus (Zeus faber), niso pa se ozirali na njegove grožnje in so z veseljem jedli to ribo, saj v kraljestvu svojega brata Poseidona tako ali tako ni imel nobenega vpliva.

Druga legenda pravi, da je Jezus naročil ribiču Petru, da iz ribjih ust vzame kovanec za davek. Na mestih, kjer je ribo prijel, sta ostali dve okrogli črni lisi. V Sredozemlju od tedaj ribi pravijo Petrova riba, petrica, šanpjero, v Dalmaciji in pri nas pa se je ohranilo ime faber oziroma kovač.

Št spominskega ovitka 44/07. (Kot lahko opazite, smo preskočili številčenje in izpustili zap. št. 43)Spredaj in zadaj.


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org