FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR — 50 let kasneje

MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR — 50 let kasnejeŠe danes po 50 letih velja, medconski šahovski turnir v Portorožu, za enega največjih šahovskih dogodkov na naših tleh. Takratni turnir bo za vselej zapisan v šahovsko zgodovino, na njem pa se je spletlo toliko zgodb, kot le redkokdaj poprej in zanesljivo nikdar več pozneje.

V eni od glavnih vlog je bil tudi povsem neznani petnajstletnik iz Brooklyna - Robert Bobby Fisher. Že ob izdaji dotiska v času turnirju (8. – 10. marec 2008) smo opisali eno od najbolj dramatičnih in borbenih – navkljub remiju – partij, ki bodo trajno ostale v analih šahovske zgodovine.

Kaj je lepšega, ko prebiramo, da je bila ta šahovska partija odigrana v Portorožu.

V društvu smo se odločili, da obudimo spomin na tiste čase, saj je bilo leto 1958 bogato tudi filatelistično – v uporabi so bili trije priložnostni žigi. Tokrat smo pripravili priložnostni žig in uporabili dotisk dopisnice, ki smo jo izdali marca ob šahovskemu turnirju.

Tako kot pred petdesetimi leti smo za žig uporabili šahovnico. Če so takrat uporabili prazno, je tokrat v šahovnici ena najbolj znamenitih s tega turnirja: med Gligorićem (beli) in Fisherjem (črni), ki se je sicer končala z remijem. Igro smo opisali na hrbtni strani dopisnice, lahko pa jo odigrate na spletni strani portala www.chessgames.com.


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org