FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

To ne bo zanimalo samo šahistov

Medconski šahovski turnir v Portorožu

Slabih 5 mesecev nas še loči od velike mednarodne šahovske prireditve, ki bo letos v Portorožu. 5. avgusta se bo tam pričel medconski turnir v okviru tekmovanja za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Ker je za ta turnir veliko zanimanje tudi med nešahisti, vam posredujemo nekaj podatkov o turnirju in pripravah.

Medconski turnir organizira Svetovna šahovska zveza FIDE, v katero je včlanjenih 53 držav. V Evropi so včlanjene v to zvezo vse šahovske zveze, v Aziji in Južni Ameriki je po 7 članic, v Srednji Ameriki 6, v Afriki Egipt in Južnoafriška šahovska zveza in v Avstraliji ena zveza. V tekmovanju za svetovno šahovsko prvenstvo je svet razdeljen na 9 con. Nekaj najboljših, torej zmagovalcev v conskih turnirjih, se plasira za tekmovanje na medconskem turnirju. Doslej so znani udeleženci za Portorož že z 8 conskih turnirjev. V Dublinu na Irskem sta se za zahodnoevropsko cono plasirala velemojstra Pachman (ČSR) in Gligorić (Jugoslavija) ter mednarodni mojster Benkö (Madžarska). V Wegenningenu so za srednjeevropsko cono prišli v poštev za Portorož velemojstra Szabo (Madžarska) in Olafson (Island), tretji udeleženec pa bo Larsen (Danska) ali pa Donner (Nizozemska). Za vzhodnoevropsko cono so se v Sofiji plasirali za medconski turnir velemojstra dr. Filip (ČSR) in Matanović (Jugoslavija) ter Neukirch (Bolgarija). Na conskem prvenstvu Sovjetske zveze so zmagovalci za Portorož velemojstri Talj, Petrosjan, Bronstein in Averbach, na conskem prvenstvu ZDA pa mednarodni mojster, komaj 14-letni B. Fisher, velika nada ameriškega šaha, in velemojster Reshevsky. Šesta cona, Kanada, bo dala samo enega udeleženca, mednarodnega mojstra Vaidonisa. Na conskem prvenstvu srednjeameriške cone v Caracasu se je za Portorož plasiral DeGreiff (Columbia). (V srednjeameriško cono spadajo države Costarica, Cuba, Mexico, Portorico, Salvador, Venezuela). Conski turnir za Južno Ameriko je bil odigran v Rio de Janeiru in so se na njem plasirali Argentinci Panno (velemojster) in mednarodna mojstra Rossetto in Sanginetti. Ni pa še znano zastopstvo 9. cone, v katero spadajo Avstrija, Indija, Perzija, Mongolija, Filipini in Izrael. Ta turnir bo odigran v Manilli na Filipinih. Za sedaj so torej znana za udeležbo v Portorožu imena 18 velemojstrov in 8 mednarodnih mojstrov. Tako elitnega in s takimi močnimi šahisti zasedenega turnirja ni bilo v Jugoslaviji že od turnirja leta 1931 na Bledu.

Vsekakor si šteje lahko vsa Jugoslavija, posebno pa naš okraj v čast, da bo ta velika mednarodna šahovska prireditev odigrana na naših tleh.

V piranski občini pa bo v času Medconskega šahovskega turnirja še druga pomembna šahovska prireditev - I. svetovni kongres šahovskih problemistov. Kongres bo od 7. do 15. septembra v Piranu (medconski turnir pa bo od 5. avgusta do 19. septembra v Portorožu). Kongresa se bo udeležilo 70 udeležencev z vsega sveta, med drugimi svetovni prvak Brazilec Ellerman. Kongres v Piranu pa ima naravnost zgodovinski pomen, kajti problemisti so bili doslej razcepljeni v dva tabora, prav ta kongres pa ima osnovno nalogo, doseči združitev tistih problemistov, ki so včlanjeni v IPB (s sedežem v Londonu) in tistih, ki v so včlanjeni v sekciji FIDE za problemski šah (s sedežem sekcije v Zagrebu).

Končno bo tudi letos v Portorožu že tradicionalni šahovski festival, ki bo z ozirom na prejšnji mednarodni prireditvi gotovo še močneje obiskan in bolje odigran kot v prejšnjih letih. Na programu so: mednarodni moštveni turnir, mednarodni mojstrski turnir (lani je zmagal Gligorić), turnir mojstrskih kandidatov in mednarodni turnir šahistk. Skratka, Portorož postaja sčasoma ne samo eno najpriljubljenejših letovišč ob Jadranu, temveč pravo zbirališče šahovske elite.

Pripravljalni odbor za te prireditve dela s polno paro, da bodo vse prireditve potekle v najlepšem redu in da bodo udeleženci in vsi gostje odnesli iz Portoroža res prijetne spomine. Vsekakor ne bosta s temi prireditvami zaslovela po svetu samo Portorož in Piran, temveč tudi Koper in vsi ostali kraji ob naši obali, in vsi ostali turistični kraji, kamor bodo udeleženci in publika (med njo nad sto novinarjev iz vsega sveta!) hodili na izlete, za katere se že sedaj zelo zanimajo. Za prenose s turnirja v Portorožu se zanimajo številne radijske in tudi televizijske postaje. Dolžnost nas vseh, posebno pa tistih, ki živimo v obalnem pasu, pa je, da v pripravah na turnir storimo res vse, da bodo te velike prireditve izvedene v korist in ugled našega šaha in turizma in s tem našega okraja, Slovenije in vse države.

Jule

Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 14. marec 1958, VIII/10, str. 7.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org