FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

Pospešene priprave za šahovski turnir v Portorožu

Čez slab mesec se bodo v Portorožu spoprijeli veliki šahovski mojstri vsega sveta v plemeniti borbi za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Najbolje plasirani iz portoroškega medconskega turnirja bodo pozneje odigrali med seboj predpisano število partij za ta častni naslov.

V Portorožu se mrzlično pripravljajo na pomembni turnir, ki se bo začel 4. avgusta in bo trajal vse do 14. septembra. V teku so zaključna gradbena dela pri adaptaciji »Ljudskega doma« za turnirsko dvorano. Ta bo poleg prostora za 10 igralnih miz in 20 šahistov imela še sedeže za 120 oseb; razen tega bo okrog 100 oseb lahko še stoje direktno prisostvovalo turnirju. Za ostale, ki zaradi prevelikega navala ne bodo našli mesta v turnirski dvorani, bodo v raznih restavracijskih vrtovih postavljene demonstracijske table, s katerih bodo letoviščarji lahko razbrali trenutni potek tekmovanja v dvorani. Take demonstracijske table — seveda samo za najzanimivejše partije dneva — bodo tudi v Piranu; s turnirsko dvorano bodo v stalni telefonski zvezi. V zvezi s turnirjem spreminja Portorož — ki je letos že močno olepšal svojo zunanjost — tudi do sedaj siromašni park ob avtobusni postaji. Ves park bo preurejen tako, da bo nudil estetsko dopolnitev »Ljudskemu domu« in 30 metrov visokemu jamboru, ki bo stal sredi novega parka in bo imel razpete zastave vseh sodelujočih držav.

Kakor je znano, bo na turnirju igralo 21 tekmovalcev z devetih conskih turnirjev. Od Jugoslovanov bosta nastopila Gligorić in Matanović, iz 11 drugih držav pa vrsta drugih znanih šahovskih velemojstrov in mednarodnih mojstrov. Atrakcija zase bo komaj 16-letni Američan Boby Fisher; zanimivo je, da si je za svojega sekundanta izbral Jugoslovana Karaklajića.

Turnir bo vsak drugi dan od 17. do 22. ure. V vmesnih dnevih bodo igrali prekinjene partije. Nekaj dni bodo igralci imeli popolnoma prostih; za tiste dni sta organizirana zanje dva lepa izleta: prvi preko Lipice v Postojno in nazaj grede na Socerb, drugi pa preko Rovinja v Pulj. Razen teh bo v času turnirja vrsta izletov za novinarje, katerih pričakujejo v Portorožu kakšnih 80 z vsega sveta, posebno še, ker bo v zadnjih dneh turnirja potekal v Piranu I. svetovni kongres šahovskih problemistov, za katerega je prijavljenih že nad 70 delegatov, V Portorožu je že začela poslovati turnirska pisarna. Te dni se ji bo pridružila še informacijska pisarna, ki ima namen, v času turnirja razbremeniti informacijsko službo potovalnega urada »Slavnik-Adria«. Glavni problemi so zdaj — pravočasna notranja ureditev turnirske dvorane in drugih prostorov, dogotovitev telefonske avtomatične centrale, da bodo telefonske zveze s svetom delovale brez zastojev, in splošna okrasitev Portoroža.

Jule

Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 11. julij 1958, VIII/27, str. 7Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org