FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

Portorož v znamenju črnobelih polj

Pogled v dvorano, kjer se bije veliki bojPortorož — letošnja Meka navdušenih šahistov z vsega sveta — je v drugem tednu Medconskega turnirja za svetovno šahovsko prvenstvo. Šah je v ospredju vsega življenja v tem našem letovišču; šah je glavni predmet razgovorov domačinov in gostov. Verjetno bi najmanj govorili o šahu prav tekmovalci — če ne bi bilo toliko' radovednih novinarjev, ki vprašujejo zdaj tega, drugič onega o tem in onem, kar vedo pravzaprav že sami. Najbolj običajna so vprašanja »Kdo bo zmagal?« in odgovor: »Bomo videli« ter »Kako vam je všeč v Portorožu?« in odgovor: »Zelo«.

Tega ne izjavljajo igralci in drugi visoki šahovski gostje (v nedeljo je prispel v Portorož predsednik Mednarodne šahovske zveze FIDE, g. ing, Folke Rogard, isti dan tudi predsednik zahodnonemške šahovske zveze g. dr. Dähne, v pondeljek pa se je številnim že od prej navzočim novinarjem pridružil še Brazilec Ellerman, sloviti šahovski problemist) samo prvi dan po svojem prihodu v Portorož, temveč tudi po dveh tednih, ko so se tu že kar udomačili. O tem tudi pišejo svojim agencijam in listom in lahko rečemo, da o Portorožu še nikdar ni bilo pisanega toliko in tako ugodnega. Razveseljive posledice so že tu. Najboljši hotel v Portorožu je že dobil prvo ameriško ponudbo za rezervacijo 50 ležišč za ameriške turiste za vso prihodnjo sezono.

Šahisti so zdaj v Portorožu že toliko časa, da vam vsak domačin lahko pove, kdo je ta in ta in kaj so njegove značilnosti. Naš Gligorić je na primer poznan kot edini, ki pride na vsako tekmo v jopiču in kravati; Američan Sherwin in njegova prav tako mlada soproga vzbujata splošno pozornost zaradi mode, ki je za naše pojme nekoliko ekstravagantna; Bronstein je znan po tem, da je vedno svetlo oblečen; Talj pa kljub ostremu pogledu velja kot eden najljubeznivejših tekmovalcev. Med Argentinci se s svojim uglajenim nastopom odlikuje predvsem Rossetto, ki ima med domačini največ znanstev, menda zaradi tega, ker se lahko pomeni z njimi, saj perfektno obvlada italijanščino (je italijanskega porekla). Mladi Fisher je znan po svojem samevanju in po tem, da pri razmišljanju vedno tišči palec v kot ustnic. O vsakem tekmovalcu vedo ljudje povedati »glavne karakteristike« — ovekoveča pa jih sproti karikaturist Remigij Bratuž, katerega je prav v ta namen najela za Čas turnirja Šahovska zveza Slovenije. V petih urah, kolikor traja vsak večer posamezno kolo, ima karikaturist obilico priložnosti, da vriše vsakemu »modelu« najznačilnejši izraz. Kako so vsi tekmovalci na videz flegmatični prve tri ure in kakšna živčnost jih popade v zadnji uri, ko se znajdejo v časovni stiski. Tempo igranja je namreč 40 potez v rednem kolu in 16 potez na vsako uro v prekinjenih partijah.

Razen o tem, kako se počutijo (splošen odgovor: »Hvala, zelo dobro«) in kako so zadovoljni z organizacijo (spet splošen odgovor: »Zelo«) smo vprašali večino igralcev tudi o tem, na kakšen uspeh upa. Tudi v tem pogledu so vsi igralci nekako enotni — vsi neradi govorijo o svojih izgledih za prva mesta. Med najskromnejše spada Gligorić, ki je dejal: »Srečen bom, ker bo zame res velik uspeh, če se plasiram za turnir kandidatov« Toda preveč nas je, ki želijo doseči isto...«

Mojster Neikirh meni, da zaradi začetnih slabših partij ni izgubil morale. »Nasprotno, to me mora samo podžigati k večji koncentraciji in še boljši pripravi partij.« Rossetto je dejal: »Upam, da se ml ne bo ponovila smola iz Dubrovnika, ko smo igrali približno v istem letnem času. Niti ene partije nisem izgubil, razen prav na svoj rojstni dan 8. septembra. No, letos bo menda ta dan prosto...« Fisherjev sekundant Lombardi pa meni, da je trenutno nerazpoloženje »čudežnega otroka ameriškega šaha« posledica odsotnosti Bobbyjeve sestre, ki ga je doslej vedno spremljala, na poti iz Moskve v Beograd pa se je seznanila z nekim Dunajčanom in prav po ameriško hitro poročila. Morda se po končanih medenih tednih ali pa v interesu Bobbyjevega napredovanja še prej oglasi tudi v Portorožu.


Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 15. avgust 1958, VIII/32, naslovnica in str. 3Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org