FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

Šahovska družabna kronika — I

Pogled v dvorano med pozdravnim govorom predsednika piranske občine.Portorož — kraj sonca in cvetja je sprejel pod svojo streho največje mojstre kraljevske igre iz šestnajstih držav z vseh strani zemeljske oble. Pred začetkom velikega boja je udeležencem turnirja izrekel dobrodošlico predsednik piranske občine Davorin Ferligoj, ki jim je v imenu vseh svojih občanov zaželel prijetno bivanje ob našem morju.

Turnir se je pričel v lepo obnovljeni in zelo udobno urejeni dvorani Ljudskega doma ob prisotnosti številnih visokih gostov novinarjev, radijskih in televizijskih reporterjev ter fotoreporterjev domačih in tujih listov ter agencij.

Kdo izmed njih si bo priboril pravico, da izzove na dvoboj sedanjega svetovnega prvaka, velemojstra Botvinika? Turnir se je komaj začel in bilo bi morda preuranjeno govoriti o tem.

Miroslav Filip, Miroslav Filip, Lombardi, Bobby Fisher in James SherwinNa sliki so od leve proti desni: češki velemojster Ludek Pachmann, njegov sonarodnjak velemojster Miroslav Filip, Fisherjev sekundant Lombardi, »čudežni otrok šaha« 15 - letni Američan Bobby Fisher in mednarodni mojster, Američan James Sherwin. Vsi imajo doslej za seboj že velike uspehe in lepe zmage. Še posebej pa vzbuja veliko zanimanje najmlajši med udeleženci Fisher, ki se bo tokrat spoprijel z najmočnejšimi nasprotniki in bo to zanj vsekakor trda preizkušnja na črno-belih poljih.

Šahovska publika

Ljubitelji šaha so napolnili dvorano do zadnjega kotička. Ni pa bilo prostora za vse, saj jih je mnogo ostalo brez vstopnic. Vrata so se pred njimi zaprla in ni jim preostalo drugega, kot da poskušajo vsaj pokukati v notranjost skozi stekleno steno. Med njimi so bili pionirji, ki se komaj seznanjajo s to lepo igro, pa tudi že zreli šahisti, hi jih je turnir privabil iz bližnjih in daljnih krajev.

V počastitev šahistov so nastopali Vilma Bukovec, Attillo Planinšek, Igor Ozim in Marjan LipovšekV ponedeljek zvečer je bil v Kopru v počastitev IV. medconskega turnirja koncert operne in simfonične glasbe, na katerem so sodelovali naši znani solisti Vilma Bukovec, Attillo Planinšek, violinist Igor Ozim in pianist Marjan Lipovšek.

Koncerta so se udeležili skoraj vsi mojstri in njihovi sekundanti, ki so jim naša dekleta ob tej priložnosti pripela lepe slovenske šopke — nagelj in rožmarin — ovit s trobojnico. Udeležence turnirja je ta pozornost prijetno iznenadila in še enkrat potrdila njihovo dobro mnenje o naši gostoljubnosti, ki je bodo deležni, dokler spet ne zapustijo naših krajev.

Portorož ni bil najbrž doslej še nikoli tako obljuden. Hoteli pa še vedno sprejemajo brzojavke za rezervacijo sob. Ustreči pa ne bodo mogli vsem, ki bi radi vedeli veliko šahovsko srečanje. To bo trajalo tja do srede prihodnjega meseca, ko se bodo mojstri spet razšli in ponesli ime tega našega kraja po vsem svetu.


Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 8. avgust 1958, VII/31, str. 3Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org