FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR V PORTOROŽU GRE

v drugo polovico

12 od 21 kol Medconskega šahovskega turnirja v Portorožu je že odigranih; tudi prekinjene partije so za nami. Bežen pregled tabel nam pokaže, da so prva 3 mesta zasedli Rusi in da je Petrosjan že od 4. kola na prvem mestu v lestvici 21 tekmovalcev. Res pa je, da mora igrati skoraj izključno še z nevarnimi nasprotniki, tako da mu končno prvo mesto nikakor še ni zajamčeno. Oba domača tekmovalca se kar dobro držita, čeprav je med našimi šahisti že nekajkrat vladala Žalost in naravnost ogorčenje, ker je Gligorić izgubil brez potrebe že skoraj dobljeni partiji. Vsekakor ne sme v preostalih 9 kolih izgubiti nobene partije več, če naj ostane med prvo petorico. To pa ne bo tako preprosto, kajti borba postaja iz kola v kolo bolj ostra. Islandski tekmovalec Olafsson, kateremu je FIDE te dni na kongresu v Dubrovniku priznala naslov velemojstra, kaže, da resno misli na turnir kandidatov za svetovnega prvaka. Bronstein, ki bo v nadaljnjih 9 kolih igral pretežno z manj nevarnimi nasprotniki, je naslednji tak pretendent na prvih 5 mest. Skratka, v prihodnjih tednih se obeta na desetih deskah v turnirski dvorani v Portorožu izredno napeta borba za obstanek in prodor na prva mesta.

Publika, ki vsako popoldne in večer napolni prostor za gledalce, je nekako soudeležena pri tem napetem stanju, v katerem so igralci. Tudi po vseh 5 ur, kolikor traja igralni čas vsakega kola, pretičijo mnogi kibici v dvorani. Na prvi pogled je opazovalcu jasno, kje se bijejo glavne partije dneva pred tistimi pari je posebno huda gneča ljudi, ki napeto zro na demonstracijske deske. Vendar v petih urah ne opazujejo samo poteka kraljevske igre na posameznih deskah, temveč tudi obnašanje tekmovalcev. Tako n. pr. publiki ni ušlo, da je Bronstein opustil svoja tradicionalna bela oblačila in se je začel pojavljati v črnem. Tudi Gligorić je opustil svojo kravato. Najbolj menjata obleke zakonca Sherwin — mlada soproga je znana kot ena najzvestejših sekundantk, obenem pa kot najbolj ekstravagantno oblečena ženska v Portorožu. Mladi Američan Fisher ni več taka atrakcija, kot je bil prve dni; ne zato, ker je vsak dan bolj nervozen, temveč zato, ker je tako z igro kot z vsem ostalim nastopom ostal nekje v ozadju; v prostem času kar izgine; še izletov se ne udeležuje. Zadnje čase pa nasprotno pridobiva na pozornosti najstarejši tekmovalec, bolgarski mojster Neikirh, ki se je z zadnjih mest povzpel na sredino lestvice in ni klonil niti pred tigrom Petrosjanom.

JULE

STANJE PO XII. KOLU:


Petrosjan 9 (+), Talj 8,5 (+), Averbah 7,5, Matanović 7, Gligorić in Olafsson 7 (+), Bronstein in Benkö 6,5, Panno 6,5 (+), Fisher in Pachmann 6, Larsen in Szabo 5,5 Neikirh in Sanguinetti 5,5 (+), dr. Filip in Sherwin 5, Cardosso 4 (+), Rosseto 3, Füster 2 (+), De Greiff 1,5 točke.

Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 29. avgust 1958, VIII/34, str. 7Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org