FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti v Slovenski Istri, v Portorožu...

MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR V PORTOROŽU

Borbenost v odločilnih kolih

Tri četrtine velikega Medconskega šahovskega turnirja so za nami po prostem dnevu v torek je 21 predstavnikov svetovne šahovske elite v sredo in včeraj začelo zadnji boj za čim boljše mesto na končni lestvici turnirja. Odkar je Mednarodna šahovska zveza FIDE na svojem kongresu v Dubrovniku pretekli teden potrdila svoj sklep, da se ho s portoroškega turnirja plasiralo prvih šest (med katerimi so lahko največ trije Rusi) za turnir kandidatov (verjetno bo ta turnir na Bledu!), si še marsikateri udeleženec prizadeva priti med to šestorico. Trenutno je položaj na lestvici tak, da samo za tri lahko z gotovostjo rečemo, da se bodo plasirali. To so večkratni sovjetski prvak, Mihail Talj, ki je s 16. kolom ponovno prešel v vodstvo z 11 točkami (7 zmagami, 8 remiji in porazom proti Matanoviću); dalje drugi sovjetski tiger Petrosjan, ki je bil od 4. kola dalje na čelu lestvice, dokler ga ni v 16. kolu porazil mladi danski šahist Larsen. Trenutno ima 10 in pol točke. Tretji, kateremu je zagotovljena udeležba na turnirju kandidatov za svetovno prvenstvo, je mladi islandski prvak Olafsson. Po 16. kolu ima 10 točk, igrati pa mora sicer še s Taljem in Petrosjanom, a tudi še s Sherwinom in De Greiffom, tako da sta mu vsaj še 2 točki zagotovljeni.

Za nadaljnja tri mesta pa je kar cela vrsta pretendentov. Igra v zadnjih 5 kolih bo odločila med njimi. Po 16. kolu je najboljši med njimi naš Matanović, ki ima 9 in pol točke. Sledita mu ostala sovjetska igralca Averbach in Bronstein. Prvi je v zadnjem času nekoliko popustil, Bronstein je nizal dolgo same remije, v zadnjih kolih pa je dosegel tudi nekaj zmag in je edini neporaženi tekmovalec tega turnirja. Ker pravila FIDE dovoljujejo plasiranje naprej le trem šahistom iz iste države, da se plasirajo za turnir kandidatov, je še vprašanje, kdo od njiju pojde na ta turnir. Po 9 točk imajo po 16. kolu tudi naš Gligorić, dalje mladi Američan Fisher, brezdomec Benkö in Čeh Pachmann. Eden izmed njih bo moral izpasti; vse kaže, da našemu Gligi ne bo treba. Zna se pa zgoditi, da se v zadnjih petih kolih prerine kdo izmed trojice, ki ima sedaj po 8 in pol točke; to so mladi Argen-tinec Panno, izkušeni Madžar Szabo in Čeh dr. Filip. Larsen in Bolgar Neikirh bi s svojimi 7 točkami morala zmagati še v vseh ostalih 5 kolih; zato se bosta morala verjetno zadovoljiti s tem, da sta lepo v sredini tabele. Argentince Sanguinetti ima po 16. kolu 6 in pol točke, sledi mu Sherwin, nato Argentinec Rossetto 4 in pol, potem Filipinec Cardoso s 4 točkami, Columbijec De Greiff z 2 in pol točke in slednjič kanadski Madžar Füster z 2 točkama in največjim številom porazov 13. Danes teden bomo že vedeli za končno lestvico portoroškega turnirja.

JULE
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 5. september 1958, VIII/35, str. 7Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org