FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

RAZVESELJIVE VESTI IZ MÜNCHENA

Bo parada šahovskih asov v Portorožu ?

V Münchenu v Zahodni Nemčiji se je pretekli teden zaključila 13. šahovska olimpiada, na kateri so jugoslovanski šahisti dosegli izreden uspeh. Končni vrstni red, ki so ga dosegla moštva v borbi z najboljšimi velemojstri 31 držav, je naslednji: 1. Sovjetska zveza 34,5 točk, 2. JUGOSLAVIJA 29 točk, 3. Argentina 25,5; sledijo Združene države Amerike 24, Češkoslovaška 22, Vzhodna Nemčija 22, Zahodna Nemčija 22, Švica 19, Španija 17,5, Bolgarija 17 točk itd.

Najuspešnejši igralec na šahovski olimpiadi je bil naš Svetozar Gligorić, ki je imel 80-odstotni uspeh, namreč 12 točk iz 15 partij. Tudi ostali jugoslovanski tekmovalci so pokazali izredno lepo in uspešno igro. Jugoslovanska ekipa je beležila celo več zmag kot sovjetska.

Za Slovensko Primorje pa je še posebno zanimiva druga vest iz Münchena: Zadnji dan olimpiade se je namreč sestal tudi ožji odbor Mednarodne šahovske zveze FIDE in razpravljal o tem, kje naj bo turnir kandidatov, torej nadaljevanje letošnjega portoroškega Medconskega šahovskega turnirja. Po pretresu vseh različnih predlogov in po upoštevanju želja igralcev in tehničnega mnenja šahovskih organizatorjev se je odbor odločil, da bo tudi turnir kandidatov v Jugoslaviji, in sicer prideta v poštev v glavnem Bled in PORTOROŽ. Posebno središče našega morskega turizma ima vse pogoje, da bo prizorišče velikih borb med Smislovim, Keresom, Taljem, Gligorićem, Petrosjanom, Fisherjem, Olafssonom in Benköjem za častno pravico izzvati prihodnjo jesen svetovnega šahovskega prvaka Botvinika na dvoboj za ta naslov. Za Portorož govori predvsem termin (turnir bo predvidoma marca, ko je na Bledu običajno deževno vreme), dalje dvorana, ki je bila nalašč adaptirana za potrebe šahovskih turnirjev in končno tekmovalci sami: vseh 6 igralcev, ki so se za turnir kandidatov plasirali v Portorožu, se je na vprašanje odbora FIDE izreklo za Portorož. Zdaj je odvisno od šahovske zveze Jugoslavije, katerega od obeh letovišč bo določila, ali pa se iz neznanih vzrokov odločila presenetljivo sploh za kakšno drugo letovišče v naši državi.

JULE
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 31. oktober 1958, VIII/43, stran 11Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org