FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

PO SOBOTNEM ZAKLJUČKU TRADICIONALNEGA ŠAHOVSKEGA FESTIVALA

Končane so šahovske prireditve

Za letos je v Portorožu konec velikih šahovskih prireditev. Preteklo soboto se je zaključil peti mednarodni portoroški šahovski festival, ki je v petih tednih (razvil se je iz prvega mednarodnega moštvenega šahovskega turnirja v Portorožu leta 1954) postal že tradicionalna in tudi kvalitetna šahovska prireditev. Letos, ko je bil festival nekakšno direktno nadaljevanje velikega medconskega turnirja, je prihitelo v Portorož skoraj 450 šahistov in šahistk, da se pomerijo med seboj. Tekmovalcev je bilo toliko, da so organizatorji morali zasesti v Portorožu veliko dvorano Kulturnega doma, dvorano v hotelu Palace in še dve dvorani v Piranu. Dejansko je bilo v teku pet turnirjev turnir mojstrov, turnir mojstrskih kandidatov, turnir šahistk in glavno tekmovanje v okviru festivala turnir moštev, ki je bil letos zaradi velike udeležbe razdeljen na 5 turnirjev po skupinah.

Največje zanimanje je vladalo za turnir mojstrov. Po švicarskem sistemu se je 20 tekmovalcev plasiralo v tednu dni takole: prvo in drugo mesto si delita Bertok (FLRJ) in Rossetto (Argentina) s 5,5 točke, 3. in 4. mesto Janošević (FLRJ) in Benkö (brez državljanstva) 5 točk, 5. do 7. mesto Ivkov (FLRJ), Larsen (Danska) in Redolfi (član argentiskega olimpijskega moštva) 4,5 točke. Dalje Tomović (FLRJ), Litmanowics (Poljska), Matulović (FLRJ), Torbergsson (Island), Lukič (FLRJ), Ema (Argentina), Puc (FLRJ), Emden, Longer, Branicki, Campomanez, Cardoso, Ziembinski, Jonsson in Lešnik. Bertok in Rossetto sta si razdelila prvo nagrado Tomosov Colibri in 40.000 dinarjev.

Na turnirju mojstrskih kandidatov pa sta si prvo mesto in s tem drugi Tomosov moped delila Bulat iz Šibenika in Buljević iz Subotice, sledijo jim pa: Damjanović, Cuderman, Nikolić in drugi. Turnir je imel 24 udeležencev.

Na turnirju šahistk je tekmovalo 14 predstavnic iz raznih krajev Jugoslavije in tudi iz Poljske, Prvo in drugo mesto si delita Poljakinja Mitmanowicseva in naša bivša državna prvakinja Timofejeva, za pol točke pa jima sledi Slovenka Lojzka Pongraceva.

Velikega turnirja moštev se je udeležilo 53 moštev, ki so bila zato razdeljena v 5 skupin, še te pa v podskupine. V glavni skupini A. I. je zmagalo moštvo šahovskega kluba Železničar iz Maribora s 7,5 točke, v II. podskupini pa Grafičar iz Beograda. Šahovski klub Koper je v B skupini zmagal v III. podskupini s 6,5 točke.

JULE
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 26. september 1958, VIII/38, na naslovniciLoading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org