FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimiIzvirnost

Pa poglejmo najprej, kakšna je izvirnost poštnih uprav po svetu. Na spletnem portalu stampnews.com so pripravili pregled desetih najbolj nenavadnih znamk, ki so jih poštne uprave po svetu izdale v letu 2010. Nekatere so tudi izvirne, kajti nekateri materiali ali tehnologije so bile uporabljene prvič.

Prvo mesto po njihovem izboru je zasedla Nizozemska. V reklamnem pamfletu so Nizozemci zapisali, da je to znamka z najmanjšim in najkrajšim filmom. Nizozemska igralka Carice van Houten s tipičnim mlinom na veter v ozadju ugrizne sredinec na roki. Znamko so naredili v lentikularni (bikonveksni) tehniki. Tehnologija ni nova saj je bila odkrita okoli leta 1940. Ali bi jo znali pri nas narediti. Verjetno, saj pri sosedu Pošte Slovenije v Ateljeju Gobec v Mariboru dobro poznajo to tehnologijo. Po našem okusu izvirno-press.

Na drugem mestu je Islandija, kjer so vulkanski izbruhi povsem običajna zadeva. Lani je bila zadeva malce bolj problematična, saj je cela Evropa čutila posledice, ker so bila praktično vsa letališča zaprta. Njihova poštna uprava je hitro reagirala (brez dvoletne priprave) in izdala tri znamke. Hitro, vendar premišljeno. Znamke so izdelali v sitotisku in jih posuli s finim vulkanskim pepelom. Pepel, ki vsebuje do 60% kremena, je še vedno imel preko 1100 °C, ko je padel na ledenik. Ob bok so postavili Maroški blok z dvema znamkama, na katere so posuli poščavski pesek iz maroškega dela Sahare. Brez dvoma izvirno-press.

Na tretjem mestu so Kitajci s kar dvema znamkama. Prva z motivom lepopisja kitajskih pismenk starih mojstrov. Posebnost je papir, saj so za znamke uporabili material, ki so ga kitajski kaligrafi uporabljali preko 1000 let. Znamke so razen redkih izjem tiskane na papirju. Izbor posebne vrste papirja naj ne bi bil posebnost. Posebnost pa je izdelava keramičnih znamk. Keramika je material, po kateri Kitajci slovijo tako, da lahko rečemo, da je bilo samo vprašanje časa kdaj bodo naredili 0,3 mm debelo keramično znamko. Prosim, da nežno odtisnete žig nanjo-press.

Na lestvico so se vpisali Tajska poštna uprava ki je izdala znamke na svili z vdelanimi diamanti, Nizozemci še z drugo znamko - knjigo, Švedi s serijo znamk na temo kriminal. Te znamke so preluknjane s strelnim orožjem. Da bi odkrili morilca, pa že morate biti malce forenzika, saj je v znamkah skrit tekst v mikro tisku. Poizkusite ga najti-press.

Francozi slovijo med drugim s svojo prefinjeno kuhinjo. Torej boste poleg znamk dobili tudi recepte. Izraelci so proslavili 50 let Mednarodnega združenja animiranega filma in izdali serijo 15 znamk, katere v karnetu ponazorijo "premikajoče slike". Enako so storili tudi Madžari. Tehnologijo popraskaj in povohaj (scratch and sniff) so tokrat prvič uporabili Nemci. Poleg njih še poštna uprava Francoske Polinezije. Največja žival na svetu (prekaša tudi največjega dinozavra) sinji kit (Balaenoptera musculus) zasluži velikooooooo znamko. 18 x 49 mm je kar lepa velikost in ker je tudi nominala velika niso varčevali pri uporabi različnih tehnik tiska, intaglio, sitotisk, ofset litografijo in še mikrotisk zaradi varstva pred ponaredbami. Nenavadne oblike so se poslužili Brazilci z netopirjevo znamko. Avstrijci in zopet Brazilci so uporabili petit-point za vezenine. Seveda je bila posebej omenjena tudi angleška "pametna" znamka o kateri smo že pisali na našem portalu.

Ugotovimo lahko, da poštnim upravam po svetu ne manjka idej, kako povleči iz naših žepov kakšen evro več. S kakšnim svetovnim primatom se naša pošta ne more pohvaliti. Se pa lahko naše društvo. Uporaba prvega rasterskega priložnostnega žiga sega sicer na konec leta 2009, vendar smo ga tudi v letu 2010 večkrat uporabili. Ob naši 30-letnici pa smo prvi pri nas uporabili hologram. Pošta Slovenije, je na znamkah, izdanih za logistični center v Mariboru in predsedovanje Evropi, uporabila samo hologramsko folijo, brez odtisa holograma. Varčevanje ne prinaša izvirnost-press.

Kitajsko lunarno novo leto 4709 – leto zajca

Da ljudje pri Pošti Slovenije, ki skrbijo za znamke, ne premorejo občutka za izvirnost dokazuje letošnja znamka zajec za kitajsko lunarno leto. O kitajskem koledarju in znamkah na to temo sem pred časom nekaj že zapisal in si lahko preberete na portalu slovensko-morje.net . Slovenska pošta je očitno našla novo tržno nišo, kajti v Sloveniji je že veliko kitajskih restavracij in prav je, da imajo možnost voščiti sorodnikom doma tudi z ustrezno znamko. Tako bomo Slovenci letos že drugo leto po lanskem tigru dobili znamko z zajcem.

Znamka ne predstavlja nobene vrhunske stvaritve slovenskega dizajna, čeprav je kot avtor zapisan Edi Berk, ki se ponaša med drugim z nagrado Prešernovega sklada.

Se ne strinjate z menoj? Predlagam vam, da si ogledate naslednji dve povezavi: www.istockphoto.com v tem grmu tiči zajec in tu je kopiral ovitek blogs.glam.com. No mogoče ga pa je kupil na portalu www.sinopaperart.com.

S tem materialom res ne potrebuješ akademske izobrazbe. Tudi računalniške ne, saj s pritiskom na tipko F1 in ko vtipkaš iskalni ukaz najdi rotacija, računalnik sam pove, kako se tej stvari streže. Za to, da na spletu najdeš, kar misliš, da lahko drago prodaš naprej, pa je googlanje zelo uporabna stvar.

Pri vsej tej zadevi me zanimajo samo dve stvari. Ali bo Pošta Slovenije preverila, koliko je preplačala oblikovanje znamke, in kakšna za vraga bo znamka, katero pošta pripravlja za NARAVNI PARK Sečoveljske soline. Zadnje vprašanje si postavljam, ker je oblikovalec isti.

Slovenski zajec
Kitajski zajec s Formoze
Singapurski zajec
Kanadski zajec
Ameriški zajec
Veliki brat Google analitka nas spremlja
In tako nas je videl FeedBurner

Dodatna pojasnila

Po odzivih, ki smo jih dobili, ugotavljamo, da nekateri niso razumeli bistva prispevka.

Ne moti nas ne izbor tematike, tudi motiv ne. Moti nas kraja intelektualne lastnine. Zato smo vam dali povezavi na originalni risbi. Če nekaj kupiš, še nisi avtor. Koliko svojega intelektualnega napora je vložil v to delo oblikovalec znamke. In še drugo vprašanje, ki se poraja ali res ni v Sloveniji ilustratorja, ki bi bil sposoben narisati slovenskega zajca.

Znamka namreč ni samo promocija slovenske zgodovine, slovenske pokrajine, slovenske kulture, slovenskih ljudi in tako dalje. Je tudi ali predvsem izložbeno okno, kaj smo sposobni narediti.

Ko bi vsaj kopiral (kupil) ta motiv zajca.

Nismo edini. Povzemata nas tako portal podpalmo.si, kot tudi www.obala.net. Nas bo še kdo citiral?
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org