FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimiVISITE FESTOSE

priložnostni žig — visite festoseV človeški zgodovini sta vojna in mir stalnica, spreminja se samo zunanja podoba. Poznamo svetovne vojne, lokalne, državljanske in osvobodilne. Po trajanju poznamo tridesetletno pa tudi krajše, kot je bila bitka za Slovenijo, ki je po dvajsetih letih še vedno globoko vtisnjena v naš spomin. Na žalost nekatere vojne dandanes še vedno trajajo.

Vojni običajno sledi mir potem, ko je podpisana mirovna pogodba. Tudi obdobje miru je različno dolgo. Vse je odvisno, kako krvave in globoke sledove so pustile v zavesti ljudi.


Koper in Piran proti Rovinju

Hrana je bila velikokrat vzrok za spore med ljudmi. Tudi vojne so se odvijale. In ker so bile ribe pomembno živilo na jedilniku Istranov, ni čudno, da je prišlo do spora med rovinjskimi in koprskimi ribiči. Slednjim so se pridružili še Pirančani. Vojaki Kopra in Pirana so napadli in opustošili Rovinj (P. Kandler poroča celo o človeških žrtvah med Rovinjčani).

Pirančani so hitro spoznali, da je prijateljstvo pomembnejše od rib. Piranski Veliki svet je zato poslal v Rovinj podestata Leonarda de Trichano in gastalda (stalni patriarhov predstavnik v mestu) Domenica Piranesi z nalogo, da skleneta separatni mir z Rovinjčani. 4. januarja 1209 je bil mirovni sporazum podpisan. Listino hrani Piranski arhiv.


Visite festose

Prijateljske vezi med Piranom in Rovinjem od tedaj niso bile nikoli več pretrgane. Mesti sta se v spomin na sklenitev mirovne pogodbe zmenili, da se bosta vsakih 25 let vzajemno obiskovali. Namen teh obiskov je bila zabava, ta tradicija pa se je ohranila dolga stoletja in se je končala šele 5. julija 1896 z obiskom Pirančanov v Rovinju.

800 let po podpisu mirovnega sporazuma in 115 let po zadnjem obisku je še vedno živ spomin na druženje meščanov Pirana in Rovinja. To druženje je trajalo več kot pol tisočletja. V besednjaku Istranov so znane kot visite festose.

Če so dobro znani vzroki za vojno in mir, pa ni podatkov zakaj se po letu 1896 niso več obiskovali. Ali je bila kriva prva svetovna vojna in slab ekonomski položaj Istranov po njej? Ali bodo Pirančani in Rovinjčani obnovili dobre navade, pa bo pokazal čas.

Za razliko od novodobne oblike pobratenih mest s protokolarnimi obiski občinskih veljakov so se ti obiski odvijali izmenično vsakih 25 let med prebivalci Pirana in Rovinja. Ni čudnega, da mir še vedno traja. Si predstavljate, da bi poleg našega podestata in pribočnikov šlo še 500 Pirančanov na obisk Cincinatija v Združenih državah Amerike?

ovitek — visite festosePoleg članka, ki je bil objavljen v Solnem cvetu piranskega arhivarja Maria Rožaca, vam ponujamo še Benussijevo Storia documentata di Rovigno. Zanimiv je tudi spletni poratal arupinum, kjer je kronološko nanizanih veliko podatkov tudi o Piranu.
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org