FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


100 let turizma v Portorožu (1985)

Strojni žig (flam) z vrtnico, simbolom PortorožaPortorož nima tako bogato dokumentirane zgodovine (čeprav se sem ter tja pojavlja v zgodovinskih virih), kot jo ima sosednje mesto Piran, saj se je kot letovišče razvil šele ob koncu devetnajstega stoletja. Na območju današnjega Portoroža, od Bernardina do Lovreča, so bile njive, sadovnjaki, vinogradi in tudi kakšna hiša, v kateri so poleti prebivali Pirančani, ko so obdelovali njive.

Današnji Portorož—Portorose je imel v svoji zgodovini več imen. Kraj, kjer stojita hotel Metropol in Casino, se kot San Lorenzo (Lovreč) omenja že v 12. stoletju in sicer v zvezi z benediktinskim samostanom in zdraviliško dejavnostjo menihov.

Reprodukcija razglednice izpred prve svetovne vojne. Isti motiv je hotel uporabljal na svojem pisemskem papirju.Sčasoma se je za kraj udomačilo ime Sancta Maria Roxe, Santa Maria delle Rose (Sv. Marija rožnovenska) po tamkajšnji cerkvici. Uporabljalo pa se je še ime Porto delle Rose ali kratko Porto Rose (Rožni zaliv).

To ime so uporabljali le za predel ob zalivu. Šele leta 1894 naj bi začeli ime Porto rose uporabljati za ves kraj. Razlog je preprost, tega leta so v Portorožu odprli poštni urad.

Žigosanje spominske izdaje na dan pete obletnice društva 28. 11. 1985V Portorožu so leta 1985 slavili pomemben jubilej — stoletnico organiziranega turizma. Sto let je minilo, odkar se je ta kraj v zavetnem zalivu ob severozahodni obali Istre začel uvrščati med znana evropska zdravilišča in zbirališča takratne visoke družbe. V analih so namreč našli za leto 1885 izpričane prve uspešne ozdravitve revme s pomočjo slanice in solinskega blata, najti pa je tudi poročila o organiziranih izletih, popravilih kavarn in drugem, kar sodi v turistične dejavnosti v današnjem pomenu besede.

Verjetno nekoliko prezgodaj, kajti Portorož je bil šele 25. julija 1897 z državnim patentom avstrijskega ministrstva za notranje zadeve razglašen za zdraviliški kraj. Kdo bo čakal še nadaljnjih 12 let za promocijo. Na žalost je leto 1997 minilo brez kakršne koli omembe tega dogodka.

Enak motiv v strojenm žigu so uporabljali na pošti 6000 v Kopru.Kot rečeno, leto 1985 je bilo leto velikega praznovanja turizma v Portorožu. Pošta je pripravila strojni žig, s katerim se je žigosalo daljše obdobje vso pošto predvsem v Portorožu. Strojni žigi so med filatelisti manj privlačni, saj pošta običajno uporablja valove. Tudi sicer njihove uporabe ne oglaša in prav hitro gre mimo nas takšna uporaba strojnega žiga. In roko na srce takšno žigosanje se uporablja za manj zanimivo masovno pošto. Tako je snovalcem projekta, ko so filatelistično zabeležili ta jubilej, ušel strojni žig na pošti v Kopru.Nisi našel, kar si iskal. poiskusi znova.

Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org