FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


110 let pošte v Portorožu

Portorož je svojo pošto dobil 16. avgusta 1894, vendar je na začetku poslovala sezonsko, med 15. majem in 30. septembrom. Pred 110 leti, 3. decembra 1897, pa je začela obratovati kot stalna pošta. Od tedaj markofilisti (ljubitelji poštnih žigov) opažajo zanimiva zgodovinska pričanja pri uporabi rednih poštnih žigov. Tako je v poštnih žigih lepo vidna okupacija Italije po 1. svetovni vojni izklesanje nemškega besedila. V obdobju fašizma se v žigu pojavijo rimske številke, ki označujejo leto fašistične ere. Po 2. svetovni vojni, v času jugoslovanske okupacije znova izsledimo izklesance odstranjeno je ime pokrajine ISTRIA, oziroma ime glavnega mesta pokrajine POLA. Zelo hitro se pojavijo žigi v katerih je prvič zapisano slovensko ime kraja. Živahna filatelistična dejavnost je izkazana s kopico priložnostnih žigov, izdane so tudi znamke na katerih so upodobljeni motivi Portoroža.

Portoroška pošta je doživela tudi svoj padec 10. avgusta 1988. Z izgradnjo nove pošte v naselju Lucija ta si je pošto sicer zaslužila so Portorožu ukradli poštno številko 66320 in naziv pošte Portorož Portorose. Pošta v Portorožu pa je dobila novo številko 66322. Čeprav je prinašala največ dohodka med poštami v Slovenski Istri, je bila uvrščena v nižji rang in, kar je bistveno, izgubila dostavo pošte. Človek je takrat dobil občutek, da pošto potrebujejo samo turisti, ali pa je to že bila napoved nove internetne dobe.

To napako je pošta popravila 12. februarja 1996, ko so jo obnovili in vrnili poštno dostavo.

Št spominskega ovitka 47/07. Spredaj in zadaj. Soglasje za dotisk je Pošta Slovenije izdala 31. januarja 2008 pod številko P-22.


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org