FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

VSI MORAMO SODELOVATI

da bo medconski šahovski turnir v Portorožu vsestransko uspel

Še dober teden nas loči od 4. avgusta, ko se bo v Portorožu začela ena najpomembnejših letošnjih mednarodnih prireditev — Medconski šahovski turnir za svetovno prvenstvo. Portorož bo potem 40 dni prizorišče plemenitega merjenja moči narodov z vseh predelov sveta; na medconskem turnirju se bodo pomerili med seboj zmagovalci devetih con, v katere je razdeljen svet v borbi za naslov svetovnega šahovskega prvaka. 40 dni bo Portorož poln ljubiteljev šaha, ki bodo na lastne oči videli velemojstre pri njihovem igranju; poln pa bo tudi novinarjev, ki so že začeli prihajati z, najrazličnejših koncev sveta, da bodo obveščali ljubitelje šaha v svojih deželah o poteku turnirja. Vsak bo prišel z upanjem, da bo ob koncu turnirja lahko sporočil v domovino veselo vest: »Zmagali smo!«

V Portorožu so v teku zadnje priprave za dostojen sprejem gostov in za čim boljši potek turnirja. Dela v preurejenem »Ljudskem domu«, kjer bo turnir, gredo h koncu. Prav tako se z mrzlično naglico zaključujejo dela pri ureditvi novega parka, ki bo s svojimi osvetljenimi vodometi nudil centru Portoroža prelepo sliko. Pripravljalni odbor je rezerviral za igralce, njihove sekundante in spremljevalce ter za novinarje (vsaj kolikor jih je najavljenih) sto sob v hotelih, pa tudi pri zasebnikih. Za pričakovani naval gostov za časa turnirja poskuša ObLO Piran povečati kapaciteto ležišč še s campingom 40 šotorov po 2 ležišči v terasah za parkom »Vesne«.

Portorož bo v času turnirja slavnostno okrašen. ObLO Piran in množične organizacije pozivajo prebivalstvo Portoroža, naj sodeluje pri okraševanju, tako da očisti svoje vrtove in dvorišča ter. poskrbi, da bo okrog njihovih domov ves čas turnirja res lepo. Zavedati se moramo, da bodo novinarji pisali o vsem, ne samo o šahu in poteku turnirja. Mnogi bodo prišli v našo državo prvič; kdo ve, kakšno predstavo so imeli o nas doslej; zato je izredno važno, da dobijo na lastne oči pravo mnenje o nas — da smo kulturen narod, ki si z lastnimi silami pripravlja vedno lepše življenje, pri tem pa nudi tovariško gostoljubnost vsakomur, ki pride k nam z dobrimi nameni.

Novinarji ne bodo vseh 40 dni turnirja preživeli v Portorožu. Že pripravljalni odbor je organiziral zanje nekaj izletov širom okraja, sami pa bodo prav gotovo tudi poskušali zadostiti svoji poklicni radovednosti in bodo prepotovali gotovo lep del naše države. Zato ne velja poziv k lepemu vtisu samo Portorožanom in Pirančanom, temveč prebivalstvu vsega okraja.

Jule
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 25. julij 1958, VIII/29, str. 4Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org