FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed



Zgodilo se je pred 50 leti ...

Šah druži narode

Dobrodošli, dragi gostje!

Morda boste nekoliko razočarani; na poti po svetu ste videli večje kraje, moderneje urejena letovišča, vajeni ste večjih množic, večjega bleska, morda so Vam drugod lahko postregli z večjim udobjem, z raznimi umetnijami in presenečenji. Pri nas je vse bolj preprosto. Želimo, da bi na turnirju in v hotelu, med tekmovanjem in med razvedrilom, v razgovorih in na sprehodih, povsod, kjer boste v času svojega bivanja med nami, popolnoma določno občutili, da ste sredi ljudi, ki sicer šele gradijo svojo skupnost, med ljudmi, ki razpolagajo šele s skromnimi sredstvi, ki pa imajo veliko razumevanje, imajo neutrudljivo voljo do dela in ustvarjanja in so lahko ponosni na svojo nedavno preteklost in sedanjost. Občutili boste, da ste sredi ljudi, ki so neomahljivi poborniki za prijateljstvo med vsemi narodi in ki to izkazujejo že s svojo znano gostoljubnostjo.

Ko pa boste prisostvovali skromni slovesnosti in se boste ozirali po svojih sosedih, večinoma popolnoma neznanih ljudeh, ali pa kadarkoli se boste med turnirjem sešli z ljudmi iz drugih krajev, drugih dežel, prisluhnite svojemu srcu, srcu vsakega človeka. Ali Vas ne prevzame prijeten občutek, ko lahko stojite z ramo ob rami z ljudmi iz popolnoma drugih, oddaljenih krajev sveta? Ko v času tolikšne napetosti in negotovosti lahko prijateljsko stisnete roko ljudem iz držav najrazličnejših sistemov in narodov? Kako čudovit občutek vzbuja v nas zavest, da smo vsi ljudje in da smo si vsi lahko prijatelji! Če že moramo med seboj meriti moč, merimo jo na miroljuben način, v plemenitem tekmovanju, ne pa v oboroževanju in zastraševanju ter izsiljevanju.

Ko boste med nami, želimo, da boste popolnoma jasno občutili željo, da bi v vsem svetu prevladal prijeten občutek, kakršnega, upamo, boste vi imeli v naši deželi. Občutek, da ste PRIJATELJI MED PRIJATELJI. Če boste občutili to, potem je gotovo, da ne boste samo odobravali, temveč tudi poudarjali vsako manifestacijo prijateljstva in miroljubnega sodelovanja med ljudmi, narodi in državami, pa naj bo to v obliki turnirjev ali gospodarskega sodelovanja ali v kakšni drugi obliki. Svoja načela bi izdali, če bi ne bila resnično naša skupna želja, da bi veliko geslo FIDE »Gens una sumus« postalo vodilo prizadevanj vsega človeštva.

Želimo Vam prijetno bivanje med nami, dragi gostje, in mnogo uspeha v plemeniti borbi na črnobelih poljih!

Pripravljalni odbor
Medconskega šahovskega turnirja
v Portorožu
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 1. avgust 1958, VIII/30, naslovnica



Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org