FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR V PORTOROŽU

Pred začetkom velikega boja

Medconski šahovski turnir, ki bo od 4. avgusta do 13. septembra v Portorožu, je četrti medconski turnir. Dosedanji trije so bili na Švedskem in sicer leta 1948 v Saltjösbadenu, leta 1952 v Stockholmu in leta 1955 v Göteborgu. Po mnenju samih udeležencev letošnjega turnirja bo srečanje v Portorožu po zasedbi močnejše kot v Göteborgu.

Medconski šahovski turnir spada v okvir tekmovanja za svetovno šahovsko prvenstvo. Mednarodna šahovska zveza FIDE je določila 9 con, v okviru katerih so se šahovski prvaki 54 držav potegovali za pravico nastopa na medconskem turnirju. Samo 21 se jih bo lahko v Portorožu borilo za prvih 5 mest. Teh 5 najboljših igralcev bo pozneje skupaj s Smislovim in Keresom odigralo štirikrožni turnir, zmagovalec pa bo izzval na dvoboj sedanjega svetovnega prvaka Botvinika.

Turnir v Portorožu, ki bo nedvomno največji letošnji šahovski dogodek na svetu, se bo zajel z žrebanjem parov in drugimi točkami slavnostne otvoritve v ponedeljek, 4. avgusta ob 17. uri. Naslednji dan ob 17 se bo začelo prvo kolo. Redna kola bodo na vrsti naslednje dni: 5., 6., 8,, 0., 12., 13., 15., 16., 19., 20., 22., 23., 27., 28., 30. in 31. avgusta in 3., 4., 6., 7. in 10. septembra. V vmesnih dnevih bodo igrali prekinjene partije, dnevi 11., 18., 25. in 26. avgusta ter 2. in 9. septembra pa so predvideni kot popolnoma prosti dnevi za počitek in izlete. Igralo se bo vedno popoldne oz. zvečer in sicer redna kola od 17. ure dalje, prekinjene partije pa že od. 16, ure.

IGRALCI, KI BODO NASTOPILI V PORTOROŽU:

1.   Bobby Fisher, mednarodni mojster, star 15 let, najmlajši udeleženec, »čudežno dete šaha« in največja nada šahistov ZDA, zmagovalec nad slovitim Reshewskim. Ta se je sicer plasiral za Portorož, vendar je udeležbo odpovedal, zato pride iz cone ZDA namesto njega

2.   James Sherwin, mednarodni mojster, star 25 let, tretje plasirani na conskem turnirju ZDA.

3.   Kanadsko cono bo zastopal mednarodni mojster Geza Füster, star 48 let, po rodu Madžar, šele od leta 1954 v Kanadi.

4.   Srednjeameriško cono bo zastopal 45-letni Kolumbijec Boris de Greiff, mednarodni mojster, zmagovalec conskega turnirja v Caracasu v Venezueli.

5.   Iz južnoameriške cone prihaja kot prvi Argentinec Oscar Panno, velemojster, star 23 let, bivši svetovni mladinski šahovski prvak.

6.   Drugi Argentinec je Hector Rossetto, mednarodni mojster, star 36 let, znan že s šahovske olimpiade v Dubrovniku.

7.   Iz Argentine je tudi Raul Sanguinetti, mednarodni mojster, star 25 let. Remiziral je že s Keresom in zmagal nad Kotovom.

8.   Na azijskem conskem turnirju v Manilli na Filipinih se je za Portorož kvalificiral Rodolfo Cardosso, star 21 let, mednarodni mojster.

9.   Sovjetska cona da štiri tekmovalce. Prvi je Mihail Talj, velemojster, star 23 let, dvakratni prvak Sovjetske zveze.

l0.   Drugi je Tigran Petrosjan, velemojster, star 29 let. Znan je po tem, da sicer pogosto remizira, toda redkokdaj izgubi.

11.   Tretji je Jurij Averbach, velemojster, star 36 let, znan šahovski teoretik.

12.   Četrti sovjetski predstavnik pa je David Bronstein,velemojster, star 34 let, zmagovalec medconskih turnirjev v Saltjösbadenu in Göteborgu.

13.   Ostali igralci so iz treh evropskih con FIDE. Predstavnik Češkoslovaške dr. Miroslav Filip, velemojster, star 29 let, znan predvsem po tem, da je prvi premagal Smislova, potem ko je ta osvojil naslov svetovnega prvak.

14.   Drugi češkoslovaški predstavnik je Ludek Pachmann, velemojster, star 34 let, viden udeleženec vseh mednarodnih šahovskih tekmovanj.

15.   Predstavnik Bolgarije je Oleg Neukirch, mednarodni mojster, star 44. let.

16.   Islandijo bo zastopal Fiedrik Olaffson, star 23 let, turnirski igralec že od svojega 11. leta.

17.   Iz Danske prihaja Bent Larsen, najmlajši velemojster, star 23 let. Tudi on se udeležuje že od 11. leta starosti raznih večjih turnirjev.

18.   Madžarsko bo zastopal Lazslo Szabo. velemojster, star 41 let, udeleženec vseh dosedanjih medconskih turnirjev.

19.   Te dni je prišla vest, da bo namesto prvotno določenega Madžara Benköja, ki se ni prijavil, nastopil na medconskem turnirju zahodnonemški mednarodni mojster Schmid.

20.   Našo državo pa bosta zastopala velemojstra Svetozar Gligorić, star 35 let, in

21.   Aleksander Matanovič, star 28 let, oba uspešna udeleženca raznih mednarodnih turnirjev.

Po mnenju šahovskih strokovnjakov se bo odločilna borba odigravala med Bronsteinom, Larsenom, Gligorićem in verjetno Fisherjem.

Jule
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 1. avgust 1958, VIII/30, str. 7Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org