FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

Prvo kolo v znamenju neodločenih rezultatov

Prvo kolo IV. medconskega turnirja, ki je bilo odigrano v torek med 17. in 22.15 uro, je pokazalo, da so nastopajoči velemojstri in mednarodni mojstri vredni drug drugega. Kar trije pari so remizirali, 5 parov pa je po petih urah igranja moralo prekiniti v precej izenačenih pozicijah, . Prvo kolo se je z dovoljenjem glavnega sodnika, Angleža Golombeka, začelo šele ob 17.15, ker so dali številnim filmskim in radijskim ter televizijskim snemalcem in reporterjem možnost, da četrt ure snemajo navzoče šahiste za mizami. Potem so naglo sledile prve poteze.

Prvi je igro zaključil par »Najmlajši : najstarejši«, kot je občinstvo hitro krstilo srečanje Fisher (ZDA) — Neikirh (Bolgarija). Igrala sta špansko partijo. Po 16. potezi je bolgarski prvak ponudil »čudežnemu detetu šaha« remi in Bobby je ocenil partijo vredno tega. Igrala sta na 2. deski in lahko rečemo, da je občinstvo kazalo največ zanimanja prav za to partijo. Gneča med občinstvom je bila tu huda tudi zaradi sosednje partije: na tretji deski sta namreč merila svoje moči favorit št. 1, nepremagani udeleženec dosedanjih medconskih turnirjev v Saltjösbadenu in Göteborgu David Bronstein (SZ) in naš velemojster Svetozar Gligorić. To je bila najpomembnejša partija prvega dne turnirja. Oba velemojstra sta pokazala odlično igro, polno drznih variant. Zaigrala sta Sämishovo varianto indijske obrambe. Oba igralca sta izbirala v glavnem same ostre poteze. Čeprav je bil Gligorić kot črni v začetku na slabšem, je pozneje prešel v protinapad in ob prekinitvi v 42. potezi je bil v prednosti; vendar menijo analitiki, da bo pristal na ponujeni remi.

Na prvi deski je tik pred 22. uro Benkö premagal Füsterja (Kanada). Igrala sta v sicilijanski obrambi Najdorfovo varianto. Med občinstvom sta oba igralca veljala kot »najdalj časa razmišljajoča«. Benkö je dosegel zmago v 27. potezi.

Prvo zmago turnirja pa je po slabih 4 urah igre dosegel na 9, deski ruski velemojster Mihail Talj med Kolumbijcem Borisom De Greiffom. Matiral ga je v 29. potezi angleške partije, ki je kmalu prešla v Niemcevičev sistem, nakar je Talj prešel v ostre poteze.

Remizirala sta še para Larsen (Danska) — dr. Filip (ČSR) na 5. deski v 32. potezi ter Panno (Argentina) — Pachmann (ČSR) na 7. deski v 28. potezi. Ostali pari so morali ob 22.15 prekiniti igro, ker je potekel igralni čas. Stanje: na četrti deski Averbach (SZ) — Cardoso (Filipni) 41 potez, črni na potezi, beli v premoči. Na 6. deski Sanguineti (Argentina) — Matanović (FLRJ) 45 potez, črni na potezi in v premoči. Na 8. deski Olafsson (Island) — Szabo (Madžarska) 42 potez, beli na potezi, položaj kaže remi. Na 10. deski sta komaj še dosegla zadostno število potez pred prekinitvijo Petrosjan (SZ) — Sherwin (ZDA); Američan je na potezi, Armenec pa v rahli premoči.

Jule

Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 8. avgust 1958, VIII/31, str. 3Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org