FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

Talj prvak v Portorožu

Naš Gligorić samo pol točke za njim

Zmagovalec Mihail TaljPortorož ima od pretekle srede svojega prvaka. Ruski velemojster Talj je v zadnjem kolu remiziral z mednarodnim mojstrom Sherwinom in obdržal prvo mesto na tablici. postal je zmagovalec IV. medconskega šahovskega turnirja.

Tudi naš velemojster Gligorić je na tem turnirju dosegel svoj največji dosedanji uspeh: priboril si je 13 točk in sam zasedel drugo mesto, komaj pol točke za zmagovalcem.

Naš dopisnik je ujel oba velemojstra, ko sta se po končanem boju pripravljala, da po dežju stečeta iz Ljudskega doma v hotel Palace, kjer sta nastanjena. Naprosili smo ju za posebno izjavo za Slovenski Jadran in v naglici sta povedala:

Talj: Zelo sem zadovoljen s svojim uspehom, Bil je lep turnir. Pozdravljam vse bralce vašega lista.

Velemojster Svetozar GligorićGligorić: Zadovoljen sem s svojim plasmanom in v glavnem tudi z igro. Portorož mi je všeč in je zelo primeren za turnirje. Lepa hvala tukajšnjemu prebivalstvu za pozornost in gostoljubnost.

Ker vse do zadnjega kola ni bilo mogoče dokončno reči, kdo bo zmagovalec in kako se bodo mojstri razvrsti; na tablici, je bilo zadnji dan v dvorani posebno napeto vzdušje. Gledalcev je bilo toliko kot še nikoli. Stisniti so morali celo sedeže, da je bilo več prostora za stojišča, kjer je bila takšna gneča, da ni bilo mogoče skozi.

Partija Gligorić : Fisher je bila seveda v središču pozornosti. Bobby se ni našemu velemojstru samo krepko upiral. Prešel je celo v ofenzivo in ga večkrat potisnil v neprijeten položaj. Tudi v trenutku, ko sta se sporazumela za remi je imel na bojišču prednost, najbrž pa si ni upal postavljati na kocko dragocene pol točke, ker je slutil, da si bo z njo pomagal med prvo šestorico in si s tem zagotovil vstopnico za turnir kandidatov ter velemojstrski naslov. Ker ob zaključim redakcije še nimamo poročila o rezultatih prekinjenih partij, ne moremo objaviti končne lestvice turnirja. Znani so samo prvi štirje: Talj 13 in pol točke, Gligorić 12, Petrosjan in Benkö 12 in pol. Za njima je Fisher z 12 točkami.

Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 12. september 1958, VIII/36, naslovnicaLoading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org