FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feedZgodilo se je pred 50 leti ...

IV. MEDCONSKI ŠAHOVSKI TURNIR URADNO ZAKLJUČEN

V Portorožu so spustili zastave

Zmagovalci IV. medconskega šahovskega turnirja. Spredaj Talj in Gligorić, zadaj od leve prozi desni Petrosjan, Benkü, Fisher in Olafson

Pretekli petek je Anglež Harry Golombek kot glavni sodnik prebral končno lestvico medconskega turnirja in čestital prvim šestim, ki so se plasirali za turnir kandidatov za svetovnega prvaka. Lestvica je naslednja: 1. Talj (SZ) 13,5 točke, 2. Gligorić (FLRJ) 13, 3.4. Petrosjan (SZ) in Benkö (brez drž.) 12,5, 5.6. Fisher (ZDA) in Olafsson (Island) 12, 7. 11. Bronstein in Averbach (oba SZ), Szabo (Madž.), Pachman (ČSR) in Matanović (FLRJ) po 11,5, 12.13. dr. Filip (ČSR) in Panno (Argent.) 11, 14. Sanguinetti (Argent.) 10, 15. Neikirh (Bolg.) 9,5, 16. Larsen (Danska) 8,5, 17. Sherwin (ZDA) 7,5, 18. Rossetto (Argent.) 7, 19. Cardoso (Filipini) 6, 20. De Greiff (Columb.) 4,5 in 21. Füster (Kanada) 2.

Sodnik Golombek se je v svojem govoru zahvalil tako igralcem kot organizatorjem kakor tudi gostiteljem, od katerih so sedeli na prostorih častnega predsedstva tovariši predsednik okraja Koper Albin Dujc, sekretar okrajnega komiteja Albert Jakopič, predsednik piranske občine Davorin Ferligoj in predsednik Šahovske zveze Slovenije Edo Turnherr. Golombek je poudaril da ga posebno veseli, da je turnir potekel brez najmanjšega incidenta in da so vsi tekmovalci igrali fair. Portoroški turnir je pravi triumfi mladih je dejal (dejansko znaša starostno povprečje prvih šestih komaj 251et in nekaj mesecev).

Sledila je razdelitev nagrad (najvišja znese 300.000 din), nato pa je velemojster dr. Trifunović razdelil še posebne nagrade, ki še jih pripravila razna podjetja, po večini s področja našega okraja. Tako je Talj dobil nagrada za naj interesantnejšo partijo (proti Pannu), z Olafssonom in Gligorićem skupaj pa nagrado za največ zmag (vsak po 8). Gligorić je dobil še nagrado za najboljši finiš in nagrado za najboljšega Jugoslovana. Bronstein je dobil nagrado za najlepšo in najboljšo pozicijsko igro (proti Olafssonu), Fisher pa za najmlajšega udeleženca. Portoroška mladina mu je še posebej pripravila folklorno darilo, ker je ponosna, da se je mladi šahist povzpel tako visoko prav v Portorožu. Neikirh je dobil nagrado za najboljši uspeh slabše plasiranih proti prvim šestim, Pachman za najboljši napad in Matanović za zmago nad zmagovalcem turnirja. Končno sta dobila še Füster tolažimo nagrado in tajnik Šahovske zveze Slovenije Ernest Kapus kot najagilnejši organizator.

Zvečer je predsednik okrajnega ljudskega odbora Albin Dujc priredil za tekmovalce in ostale udeležence turnirja sprejem v hotelu Palace.

S tajništva Pripravljalnega odbora Medconskega turnirja so nas zaprosili, naj izrečemo zahvalo in priznanje vsem tistim prebivalcem Portoroža, ki so na kakršenkoli način pripomogli, da je organizacijskotehnična stran turnirja potekla v tako zadovoljstva igralcev. Novinarji, zbrani v Portorožu z vseh kontinentov sveta, pa želijo izreči še posebno pohvalo in zahvalo požrtvovalni in prijazni uslužnosti vseh uslužbencev portoroške pošte.

JULE
Objavljeno v Slovenskem Jadranu, 19. september 1958, VIII/37, slika na naslovnici članek na strani 9Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org