FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


PIRANU NOV AKVARIJ

Priložnostni žig Piranu nov akvarijTočen datum odprtja akvarija ni znan, po izjavah prič pa je bil dejaven že leta 1963. Do leta 1967 je akvarij vodila skupina, ki jo je finančno podpirala občina Piran: od takrat pa vse do danes pa deluje pod okriljem Srednje pomorske šole.

Akvarij deluje neprekinjeno že 44 let. V tem časovnem obdobju ni doživel nobene temeljite prenove razen nujnih vzdrževalnih del. Zaradi nameravane novogradnje biološke postaje na Fornačah, je bila planirana selitev na novo lokacijo, ki pa je bila leta 2002 preklicana.

Akvarij je imel v času do osamosvojitve Slovenije okoli 50.000 obiskovalcev letno, sedaj ga obišče do 30.000 obiskovalcev. Četrtino obiskovalcev predstavljajo učenci osnovnih šol in vrtcev. Pretežni del drugih obiskovalcev so tudi otroci, a v spremstvu staršev. Veliko je tudi tujcev, saj jim obisk akvarija predstavlja kratek predah in pogled v podmorje Tržaškega zaliva ter zanimivo doživetje ob obisku Pirana.

Na dan patrona mesta Piran, Svetega Jurija, leta 2007 se priporočamo zaščitniku, da bi se želje o čim hitrejši obnovi uresničile in bi mesto Piran dobilo nov akvarij. Po podpisu pisma o nameri, med šolskim ministrom Milanom Zverom, piranskim županmo Tomažem Gantarjem in direktorico Hotelov Piran Ano Žerjal v torek 20. marca 2007, naj bi Piran dobil nov akvarij do leta 2009.

Št spominskega ovitka 38/07. Spredaj in zadaj.

Ilustracija na ovitku je simbolična. Dva poslikana obraza z grimasami ustvarjata zanimivo igro dveh rib. Nepozoren opazovalec lahko mimogrede spregleda oba obraza in je pozoren samo na ribi.

To je druga izdaja iz tematske serije Slovensko morje, kjer je živi svet pod morsko gladino osrednja tema. Oglejte si še naslednje prispevke: petrova riba, petrica, šanpjero, faber oziroma kovač (Zeus faber), spirograf (Sabella spallanzanii),


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org