FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed  Zaznamuj in deli z drugimi


Frater v Slovenskem morju (VII.)

Frater (Diplodus vulgaris) ne poseljuje samo Slovenskega morja, marveč ves Mediteran in vzhodno obalo Atlantika od Španije do Senegala v globini 0 do 100 metrov. Najbližja sorodnika sta špar in šarg od katerih se razlikuje predvsem po obarvanosti telesa. Spada v družino šparov Sparidae.

Telo ribe je bočno stisnjeno, skoraj tako visoko kot dolgo, sivkasto srebrne barve in s temno pego v obliki sedla okoli korena repne plavuti. Od bratrancev se loči po črni pegi, ki se začne na sredini za škržnim zaklopcem in gre preko hrbta na drugo stran. Pega spominja na duhovniško kapuco in od tu tudi njeno ime.

Vedno se zadržujejo ob obali, kjer je veliko rastlinja. Tu so v večjem številu razkropljeni in nabirajo hrano. Če se jim približamo, se razbežijo na vse strani. Zraste do 40 cm v dolžino in doseže težo do enega kilograma.

Do zdaj je bil fratrc upodobljen na dveh znamkah. Malta ga je upodobila na eni od znamk v poli šestnajstih različnih rib (25. avgust 1999). Turška republika Severni Ciper pa 29. marca 1996 v seriji štirih rib.

Prevod zgornjega besedila najdete na portalu www.slotraveler.com

V društvu smo za Akvarij priravili maksimumkarto, kar bomo pokazali kasneje. Na ogled pa je že priložnostni žig.


Povezane novice:

Piranu nov akvarij, Spirograf

Drugi o nas:

Spletni portal Pod palmo in Primorske novice
Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org