FND Piran — hippokampos.org

Filatelija v Slovenski Istri na Facebooku  Filatelija v Slovenski Istri ima RSS feedFilatelija v Slovenski Istri ima RSS feed


Francozi v Istri
Nova upravna razdelitev Istre

Priložnostni žig FRANCOZI V ISTRILeta 1807 so Francozi uveljavili nekatere spremembe v upravni organizaciji nekdanjega beneškega ozemlja. Departma Passariano so razdelili na distrikte Čedad, Gradišče, Tolmezzo in Videm, departma Istra pa na distrikta Koper in Rovinj. Oba distrikta je delila naravna meja Limski kanal, ki zareže globoko v istrski polotok. Koprski distrikt je bil od 1. maja 1807 razdeljen na štiri kantone (Koper, Piran, Buzet in Poreč), rovinjski distrikt pa na tri (Rovinj, Vodnjan in Labin).

Hkrati so v istrskem departmaju oblikovali 22 komun (občin) prvega, drugega in tretjega reda. V koprskem kantonu so bile tri občine: Koper, Milje in Izola, v piranskem pet: Piran, Buje, Umag, Grožnjan in Novigrad, v kantonu Buzet tri: Buzet, Draguć in Oprtalj in v poreškem štiri: Poreč, Motovun, Vrsar, Vižinada. Rovinjski distrikt se je delil na tri kantone: rovinjski z občinama Rovinj in Svetvinčenat, vodnjanski kanton s tremi občinami: Vodnjan, Barban in Pulj in labinski kanton z dvema občinama: Labin in Plomin.

Vodja splošne uprave na območju departmaja je bil prefekt, ki je v svojih rokah združeval vso oblast (istrski prefekt Angelo Calafatti se je v svojem departmaju obnašal kot mali Napoleon). Na čelu distriktov so bili podprefekti, ki so imeli položaj prefektovih delegatov. V distriktih, kjer je bil sedež departmaja, ni bilo podprefekta. Na najnižji stopnji, na ravni komunov, je oblast predstavljala municipaliteta, ki so jo sestavljali župan in štirje do šest "razumnih mož".Št spominske dopisnice 39/07.

Soglasje za dotisk je Pošta Slovenije izdala 4. maja 2007 pod številko D-280.Ostale objave na temo Francozi v Istri:


Loading

gostovanje Slotraveler.com | Credits: Dynamic Drive CSS Library | © 2010 hippokampos.org